Kermis in Nijkerk zorgt voor overlast in de buurt

Kermis in Nijkerk zorgt voor overlast in de buurt

De kermis in Nijkerk zorgt voor overlast in de buurt. De kermis in die ongeveer twee keer per jaar plaats vindt in Nijkerk zorgt voor veel overlast in de buurt. Ik sprak met buurtbewoner Jorien van den Berg over dit probleem.  

De kermis in Nijkerk vindt tussen 11 en 18 mei plaats in Nijkerk. Veel buurtbewoners zijn hier niet blij. De kermis staat midden in de woonwijk Paasbos en zorgt hier voor een hoop overlast. Direct naast de kermis zijn een aantal seniorenwoningen en verder is deze buurt erg dicht bebouwt. ‘De meeste mensen in die woningen zijn 80-plussers en gaan normaal rond negen uur naar bed, maar nu schijnen er tot ver in de nacht felle lichten de huizen in,’ vertelt van den Berg hierover. Dit zorg bij een groot aantal van die mensen voor hele korten nachten. 

Ook blijven er door de kermis meer jongeren in de buurt hangen s ’nachts. Veel blijven tot in de kleine uurtjes bezig met het maken van een hoop geluid en overlast. ‘Één van mijn buren moest wel eens eerder naar huis van werk, omdat het haar slaapzo  ontzettend had aangetast dat ze bijna flauwviel,’ vertelt van den Berg.  

Na de vorige editie van de Nijkerkse kermis, waar toen meerdere malen te politie bij aanwezig was, zijn de regels rondom de kermis wel een stuk strenger geworden. Deze editie gaat de kermis een uur eerder dicht en hebben ze een stop gezet op het aantal mensen dat naar binnen mag als het te druk is gaat de kermis, die nu helemaal omheint is, dicht. De hekken gaan dan pas weer open als het rustig is op de kermis. Ook zijn er meer beveiligers aanwezig die dit allemaal in de gaten moeten houden. 

De buurt vindt het een goed idee om de kermis volgend jaar op een andere locatie te houden. ‘Nijkerk heeft zoveel buitengebied. Dat vanaf de stad nog heel erg goed bereikbaar is.’ vertelt van den Berg hierover. ‘Als je het centrum een kleine tien minuten fiets, sta je zo tussen de weilanden, daar zouden veel minder mensen last hebben van een kermis,’ zegt van den Berg.  

‘De kermis wordt vooral s ’avonds bezocht door heel veel jongeren, waardoor het misschien niet superhandig is om jongeren alleen in het donker door weilanden laten fietsen,’ vindt van den Berg. Toch denkt zij dat er een oplossing moet zijn voor dit probleem. 

Op het moment dat wij op de kermis zijn is het nog rustig. Toch merken wij al dat de muziek erg hard staat. Je hoort verschillende attracties met verschillende nummers en kermismedewerkers door elkaar. ‘Je zou hier maar naast proberen te slapen,’ zegt van den Berg.  

De mensen op de kermis zijn vrij jong, het grootste gedeelte is duidelijk onder de achttien. Er wordt veel gelachen en plezier gemaakt, maar er wordt duidelijk weinig rekening gehouden met de buurtbewoners en andere voorbijgangers. Overal staan fietsen. Sommige zelfs half op de weg en overal rennen kinderen onoplettend rond.  

Over de auteur

Romy Duitscher

Romy is een achttien jarige upcoming journalist uit de omgeving Amersfoort/Nijkerk. Als journalist schrijft zij voor Amersfoort-Noord Nieuws. Haar interesses liggen vooral bij kunst en cultuur. Romy is erg gedreven en is zeker niet bang om verhaal te halen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.