Hoge inflatie zorgt voor keuzes maken

Hoge inflatie zorgt voor keuzes maken

Sinds eind augustus is de inflatie weer flink gestegen naar 13.6%, een zorgwekkende groei in de economie. Sinds de extreem hoge prijzen in de energie en gas stijgt de rente en daalt de koopkracht. De hoge inflatie heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt maar vooral veel invloed op de Nederlandse huishoudens. 

Afgelopen dinsdag bij Prinsjesdag zijn de plannen bekend gemaakt over de steun die de kabinet biedt vanwege de hoge prijzen. Gezinnen maken zich druk om de hoge rekeningen zo ook Henri Mensink uit Amersfoort. Henri valt in de middenklassen van het salaris maar ook zij moeten maatregelen gaan treffen in het huishouden, hij zei: ‘We moeten de verwarming lager gaan zetten maar vooral korter gaan douchen’. Henri vertelde dat de energie rekening is verhoogd met 300 euro. Hij maakt zich niet vooral zorgen om zijn eigen huishouden maar vooral over financieel kwetsbare gezinnen. 

Gezinnen met een laag inkomen moeten keuzes maken met wat ze consumeren, dit kan een betrekking hebben op hun welzijn. Steeds meer gezinnen zijn ongelukkig en ontevreden. Volgens Henri moeten lagere inkomens echt geholpen worden anders vormen we alleen nog maar een groter verschil tussen arm en rijk in de samenleving. De enige optie is om ze geld te geven. 

Dat er veranderingen moet komen in de maatregelen van de overheid is een feit. Veel gezinnen leven in een onzekerheid en wat de uiteindelijke impact gaat hebben is nog onduidelijk. Veel gezinnen zullen hun consumentengedrag moeten aanpassen en gaan leven in een onzekerheid. ‘Als gezin blijven wij tevreden over het welzijn, maar er moeten nu wel verandering komen’, aldus Henri Mensink.

Over de auteur

Madee de Snoo

Madée de Snoo(18) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij probeert zich meer te verdiepen in de meerdere werkvelden van het vak. Zij schrijft vooral over de onderwerpen als samenleving en cultuur in Amersfoort

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *