Mensenhandel kan ook jou overkomen

Mensenhandel kan ook jou overkomen

Buitenexpositie Open je ogen | foto: Heleen Jonkman

In het Rietveldpaviljoen in Amersfoort vindt tot en met zondag 2 oktober 2022, de expositie Onder onze ogen plaats. Moderne mensenhandel is een onderwerp wat geen krantenkoppen trekt in het nieuws. Toch vindt het dagelijks onder onze ogen plaats, zonder dat we het zien.
Door middel van deze expositie wil het Rietveldpaviljoen, in samenwerking met CoMensha en de gemeente Amersfoort, mensenhandel op een mooie, aangrijpende en toegankelijke manier bij de mensen onder de aandacht brengen.

‘Het iedereen kan overkomen’, aldus Mirjam de Jong, communicatiemedewerker van het Rietveldpaviljoen. Dat is de boodschap die de aankomende maand onder de aandacht wordt gebracht. Mensenhandel klinkt als een ver-van-je-bed-show, maar bij het bezoeken van deze expositie wordt het tegendeel bewezen. Het komt op vele plekken voor, ook waar je zelf komt, bijvoorbeeld in een restaurant. Denk hierbij aan een goedlopend restaurant, midden in Amsterdam, met veel goede recensies. Wanneer het restaurant plotseling sluit, blijkt het personeel slachtoffer te zijn van uitbuiting.

Voor de organisatie was het al snel duidelijk dat dit beladen onderwerp op een positieve manier gebracht moest worden. De bewustwording onder de bezoekers neemt toe als dit op een mooie, aangrijpende en toegankelijke manier tentoongesteld wordt. De beslissing om dit onderwerp breder te maken dan alleen de expositie was snel gemaakt. De zogeheten themamaand wordt verreikt door een randprogrammering met onder andere; foto’s, films, muziek, theater en speciale bijeenkomsten.

De buitenexpositie Open je ogen is één van de directe aanleidingen voor de totstandkoming van deze expositie. Het is een reizende expositie die elke maand in een andere gemeente staat. Toen bekend werd dat in de maand september, de expositie naar Amersfoort zou komen, zijn de krachten gebundeld. Deze buitenexpositie is onderdeel geworden van de themamaand Onder onze ogen. De buitenexpositie is samengesteld door CoMensha en Stichting Open Mind. De fotoportretten zijn gemaakt door Ernst Coppejans.

Over de auteur

Verena Dillema

Verena Dillema (19 jaar) is een vasthoudende, rechtvaardige studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met een passie voor schrijven, richt ze zich op de onderzoeksjournalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *