Mentale gezondheid Amersfoortse jongeren fors achteruitgegaan

Mentale gezondheid Amersfoortse jongeren fors achteruitgegaan

De afgelopen jaren is de mentale gezondheid van Jongeren in Amersfoort achteruitgegaan. Vooral tijdens de coronacrisis liepen de aanmeldingen bij psychologiepraktijken de pan uit, maar ook school en sociale media spelen een grote rol.

Psychologiepraktijk Kappa in Amersfoort merkte deze groei vooral tijdens de coronacrisis. Er waren tijdens het eerste jaar van de coronacrisis veel meer aanmeldingen van jongeren bij de praktijk en ook de jongeren die al in behandeling waren moesten regelmatiger komen. Psycholoog Susanne de Kruijf merkte dat dit vooral kwam omdat jongeren minder naar buiten konden. ‘Ze moesten meer tijd gaan spenderen met hun ouders en familie, dat wil je als je jong bent helemaal niet. Je wilt er juist op uit om nieuwe dingen te ontdekken en dat kon niet meer.’

De afgelopen jaren valt Susanne het ook op dat steeds meer jongeren last hebben van stress. Dit komt voornamelijk door de hoge werkdruk die zij vanuit school ervaren. Sociale media is de afgelopen jaren een grote rol gaan spelen in het leven van jongeren. ‘Het gevolg van sociale media is dat jongeren een zogenaamd perfect beeld zien, waar zij zelf vaak niet aan voldoen. Dit is heel normaal, maar dit leidt tot het willen streven naar perfectie, onzekerheid en faalangst.’

De groei van mentale problemen door school en sociale media is wel een groei die meer geleidelijk is gegaan. In tegen stelling tot de groei die corona met zich mee heeft gebracht.

[MAM id=3hj8FR1M type=audio]

Over de auteur

Ilse Hoebe

Ilse Hoebe is een 19-jarige student aan de de School van Journalistiek in Utrecht. Haar interesseveld is breed. Vooral maatschappelijke vraagstukken trekken haar aandacht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *