Twijfels over het nieuwebouwproject voor voormalig verzorginstehuis De Liendert

Twijfels over het nieuwebouwproject voor voormalig verzorginstehuis De Liendert

Het voormalig verzorgingstehuis De Liendert aan de Zwaluwenstraat 1-77 in Amersfoort zal misschien her ontwikkeld worden door woningcorporatie Portaal. Portaal wil 200 tot 230 appartementen bouwen, dit zullen dan hoofdzakelijk sociale huurwoningen en een aantal huurwoningen voor de middeninkomens (20%) zijn. Met deze herontwikkeling wil Portaal een bijdrage leveren aan de woningbouwopgave.

De gemeente

De gemeente zal in dit project op verschillende momenten een besluit gaan nemen. Ze verwachten eind oktober/begin november de kaders over inhoud en proces door de gemeenteraad vast te laten stellen.

Portaal zal de kaders van de gemeente uitwerken naar een uitwerkingsvoorstel. Een onderdeel van dit kader is een stedenbouwkundig plan. Als het uitwerkingsvoorstel is vastgesteld dient het bestemmingsplan aangepast te worden. “Pas wanneer het bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad en eventueel beroep daarop is afgehandeld, treedt het nieuwe plan in werking en kan Portaal het nieuwe plan gaan bouwen”, aldus Antje Kingma projectmanager gemeente Amersfoort,

Het nieuwe plan zal dus pas na het bestemmingsplan in werking gaan. Als het nieuwe plan in werking zal gaan duurt het nog één jaar voordat het ontwerp klaar is, om vervolgens daarna te starten met sloop/nieuwbouw. Dit zal dan ongeveer 3 jaar duren. “Maar dit is allemaal nog onder voorbehoud en ligt zeker nog niet vast”, aldus Pascal Smits, projectleider van Portaal.

De bewoners

Voor de bewoners zal er een sociaal plan worden aangeboden. Dit sociale plan moet met 70% akkoord bevonden worden door de bewoners. Als dit niet het geval is, zal er geen draagvlak meer zijn voor de plannen van Portaal.

Verslaggever Rachel Willering ging langs bij bewoner Lisan Boertjes en vroeg haar hoe ze het tot dusver heeft ervaren om in De Liendert te wonen.

https://soundcloud.com/savannah-dekker-138787988/interview-bewoner-de-liendert/s-tfhvEqd3pj7?si=3184250f2c2a4198b973749ca280a36f

Over de auteur

Savannah Dekker

De Hillegomse Savannah Dekker (1999) is journalist en studeert sinds 2021 aan de Hogeschool van Utrecht. Hier vervult zij de taken audio, tekst en fotografie voor KeiNieuws. Ze heeft ambitie om een bekende journalist te worden om zo de waakhond van de Nederlandse samenleving te zijn. Ze is erg kritisch en zit altijd boven op de feiten. Buiten journalistiek om speelt Savannah rugby bij The Bassets in Sassenheim, dit helpt haar om haar hoofd leeg te maken na een drukke dag op de redactie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.