Grafrust voor onbepaalde tijd binnenkort mogelijk in Amersfoort

Grafrust voor onbepaalde tijd binnenkort mogelijk in Amersfoort

De gemeente Amersfoort gaat graven voor een onbepaalde tijd mogelijk maken. Op dit moment kan je in Amersfoort alleen begraafplaatsen kopen voor een beperkte tijd, daarna wordt het graf weggehaald. Maar naar een toenemende vraag vanuit vooral de Islamitische bevolking naar een eeuwig graf gaat de gemeenteraad eind van dit jaar een besluit maken over deze aanpassing van de verordening. Als de raad instemt is het afnemen van een graf voor een onbepaalde tijd vanaf dat moment mogelijk.

  

Eeuwige grafrust

Vanuit religies zoals de Islam en het Jodendom is het hebben van eeuwige grafrust belangrijk. Op weinig plekken in Nederland kan je deze eeuwige grafrust krijgen waardoor vaak werd gerezen naar bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene om daar wel die eeuwige rust te kunnen krijgen. Maar door de coronapandemie was het erg lastig om die reis te maken waardoor de vraag naar eeuwige graven ook in Amersfoort toenam. “Eeuwigdurend is juridisch niet mogelijk, daarom geld voor deze graven dat ze worden uitgegeven voor ‘onbepaalde tijd’. Dat betekent dat de graven zullen bestaan zolang de betreffende begraafplaats bestaat.” Aldus Manolito Buth, bestuursadviseur communicatie, gemeente Amersfoort.  “Deze graven zullen komen op bestaande gemeentelijke begraafplaatsen. Het zijn reguliere graven, alleen de duur waarvan ze worden uitgegeven verschilt ten opzichte van graven die voor een tijdelijk duur worden uitgegeven.” Aldus Manolito Buth.

Kosten

Een begraafplaats voor onbepaalde tijd zal tussen de €9.542 en €15.248 kosten, afhankelijk van het type graf. Voor mensen die dit bedrag niet in een keer kunnen betalen wordt nog gekeken naar een betalingsregeling. Om dit bedrag vast te stellen is er uitgegaan van de tarieven voor de graven met een bepaalde tijd, omgerekend naar 100 jaar.

Verslaggever Vera van Huijstee sprak met een medewerker van de begraafplaats Rusthof Amersfoort.

[embed]https://soundcloud.com/amber-satink-56169610/eeuwig-grafrecht/s-D4AOS4PjnI0?si=c56ad253ed614a80b96488119e79dc7b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing[/embed]

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *