Amersfoort opent haar hart voor diversiteitsweek

Amersfoort opent haar hart voor diversiteitsweek

Hanna Smith

Deze week staat de diversiteitsweek centraal in Amersfoort. Van 4 tot 11 oktober vinden bijeenkomsten, panelgesprekken en exposities plaats, allemaal in het teken van de diversiteit. Instanties als de lgbtq+ community en de gehandicaptengemeenschap in Nederland zijn de hoofd focus van deze week. Dagen zoals de Diversity Day en de Coming Out Day worden georganiseerd door verschillende instellingen zoals Keiroze, Amersfoort Toegankelijk en Onbeperkt Amersfoort. Ook op onze eigen hogeschool van Utrecht werd er dinsdag aandacht geschonken aan de Diversity Day.

Utopische week

De diversiteitsweek behandelt verschillende thema’s, binnen verschillende gemeenschappen. Door middel van panelgesprekken, exposities en bijeenkomsten word er aandacht geschonken aan belangrijke onderwerpen. Het hoofdthema van de diversiteitsweek van 2021 is Utopie. Utopie word beschreven als  een onmogelijke werkelijkheid. ‘Het gaat om de vraag of een inclusieve maatschappij al dan niet een utopie is, is het haalbaar en zo ja, wat is daar voor nodig? Wat ons betreft is zichtbaarheid voor de lgbtq+ gemeenschap een belangrijk gegeven. Kan ik in 033 zijn wie ik wil zijn?’ vertelt Jos Houtveen van de organisatie Keiroze. Keiroze speelt een significante rol in deze week, namelijk dat zij zich richten op de lgbtq+ gemeenschap en een organiserende rol spelen binnen de activiteiten die voor, en door deze gemeenschap wordt georganiseerd.

Vooruitzicht

De partners van deze week organiseren uiteenlopende activiteiten gedurende de dagen. De week start met een kick off, een opening van de tentoonstelling ‘De mens achter het verdrag’. Op dinsdag gaan ze verder met een themabijeenkomst, die de diversiteit in de sport bespreekt. Woensdag is er een online meeting van Mijn Leven 2.0, een initiatief die ernaar streeft om mensen met een beperking te helpen om een goed en fijn leven te leiden. Deze meeting heeft hetzelfde thema als de hele week zelf, namelijk Utopie, of de ideale wereld.

Hier volgt de volgende dag een panelgesprek over toegankelijkheid. Deze bijzondere week eindigt met een festival, het welbekende Coming Out festival. Het primaire doel van dit festival is het  (verder) zichtbaar maken van de lgbtq+ gemeenschap en hopen op dialoog met anderen, dialoog is van groot belang om te komen tot
inclusiviteit, aldus Jos van Kei Roze.

Verslaggever Isa Konijnenbelt spreekt met Alice van Boxel van organisatie Mijn Leven 2.0. Ze bespreken wat deze instantie precies inhoud.

https://soundcloud.com/user392397609/mijn-leven-20/s-Sy0Xkx7RQbL?si=88e9020c3b304ae8a9ea2271cfc62801&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Hanna Smith

De uit Amsterdam afkomstige Hanna Smith (2003) is tweedejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *