De Amersfoortse Berg & Stichting Be Aware opnieuw samen tegen verslaving

De Amersfoortse Berg & Stichting Be Aware opnieuw samen tegen verslaving

Stichting Be Aware geeft voorlichtingen op scholen als preventieve actie tegen verslaving. Alcohol – en drugsverslaving wordt aan bod gebracht, maar ook de gevolgen van overmatig gamen en sociale media worden toegelicht door de stichting. Deze voorlichting wordt wegens succes opnieuw aangeboden op de middelbare school de Amersfoortse Berg.

Stichting Be Aware

Be Aware stelt als doel om in de komende vijf jaar een groep van minimaal 75.000 scholieren (en hun ouders) preventieve voorlichting te geven over gewoonten en verslaving. Het actief deelnemen aan maatschappelijke platforms met een zelfde missie zou tot inzicht en verbeteringen moeten leiden met betrekking tot het preventiebeleid in Nederland. Be Aware biedt de volgende programma’s aan over verschillende onderwerpen: gewoonten en verslaving, vrienden en problemen, workshop alcohol/drugs/sociale media/gamen. Het programma dat wordt aangeboden aan de leerlingen van de onderbouw bestaat uit meerdere onderdelen. Er wordt eerst een introductie gegeven over verslaving. Vervolgens wordt het programma  interactiever, en beantwoorden de leerlingen door middel van stemkastjes vragen over verslaving en gewoonten. Aan de hand van de antwoorden, die anoniem worden gegeven, kunnen de voorlichters goed zien hoe de klas er voor staat. Zo zien de voorlichters precies de ideeën en gedachten over verslaving binnen de klassen. Ook kunnen ze de focus verschuiven indien nodig.

Veelbelovend

De stichting krijgt positieve feedback terug over hun programma. De Amersfoortse Berg heeft vorig jaar ook al de deskundigheid van de stichting ingeroepen. Hans van Dongen van de Amersfoortse Berg zegt daarover: ‘De diverse methodes die wij in de loop der jaren hebben gebruikt, hadden allemaal hun beperkingen. Vorig jaar liet ik mij overhalen door het enthousiaste verhaal van Kelly Roelofs van Be Aware om de voorlichting breder aan te pakken, en ook andere mogelijk verslavende middelen te bespreken, zoals gaming, mobielgebruik, etc’. De voorlichting is zo goed ontvangen dat ze hebben besloten om het voortaan in het programma te houden. Dit jaar word de voorlichting in de week van 25 oktober gegeven. ‘Wij kijken ernaar uit!’

Over de auteur

Hanna Smith

De uit Amsterdam afkomstige Hanna Smith (2003) is tweedejaars journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *