Gemeente betrekt leerlingen bij democratie middels kindervragenuurtje

Gemeente betrekt leerlingen bij democratie middels kindervragenuurtje

Op 16 november organiseert de gemeente Amersfoort een kindervragenuur voor kinderen uit groep 7 en groep 8 om kinderen meer te betrekken bij de gemeente. In totaal mogen acht scholen meedoen die de beste vragen hebben ingezonden. Het vragenuurtje maakt deel uit van een dag vol van rondleidingen en kennismakingen en uiteindelijk zal er een etentje plaatsvinden.

Initiatief

Initiatiefnemer Tashin Bülbül, fractievoorzitter van DENK Amersfoort, heeft zich al jaren ingezet voor jongeren en heeft daarom het vragenuurtje op touw gezet. Jonge kinderen durven volgens hem namelijk gewaagde vragen te stellen: “De gemeenteraad is het hart van de democratie en gaat ook over zaken die kinderen raken.” Deze zaken mogen kinderen aan bod brengen tijdens het vragenuurtje, waar de leerlingen de raadsleden zullen bevragen.

Impact

De verwachting van Bülbül is dat de gemeenteraad zo veel mogelijk vragen kan beantwoorden, maar dat er wellicht ook vragen zijn die de gemeenteraad aan het denken zet. Echter, het komt er uiteindelijk op neer dat het oogpunt van het evenement is om kinderen meer te betrekken bij het bestuur van hun stad, vertelt Bülbül. Het is dus maar de vraag wat de gemeente ook echt zal ondernemen na de input van de kinderen, maar wellicht zullen er wel hele scherpe vragen tussen zitten.

De scholen die de beste vragen inzenden, mogen vier afgevaardigden naar het Stadhuis sturen. Het vragenuurtje wordt op 16 november in een livestream op YouTube uitgezonden van 17.00 tot 18.00.

Leerlingen van de Sint Joris school zijn in ieder geval van plan om vragen in te zenden. In het interview met Mieke de Jong, juf van groep 8, vertelt zij als eerste wat de leerlingen vinden van het vragenuurtje:

https://soundcloud.com/user-394105219/interview-mieke-de-jong/s-zwMTo5zsEzQ?si=67647afe5fdc4004b86932024c0e1861

Over de auteur

Rachel Willering

De Zwolse Rachel Willering (2001) studeert sinds 2021 Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze interesseert zich in kunst, cultuur en de maatschappij en hoopt in de toekomst door middel van kritische artikelen haar stempel op de Nederlandse samenleving te drukken. Naast dat ze een kritische blik heeft, zoekt ze ook graag de nuance op en kan ze altijd de humor van dingen inzien. Ze heeft passie voor schrijven en beeldende kunst maar blijft zich ook ontwikkelen op andere vlakken binnen de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.