Multimediaal Verhaal

 

 

[aesop_chapter title=”Het milieu redden door apps, nou een beetje dan” subtitle=”Gooi je ouwe zooi niet weg!” bgtype=”img” full=”on” img=”https://svjmedia.nl/kellywarmerdam/wp-content/uploads/sites/199/2020/08/MM-begin-foto.jpg” video_autoplay=”play_scroll” bgcolor=”#c3d116″ revealfx=”frombelow” overlay_revealfx=”off”]

Het nieuwste van het nieuwste, ieder seizoen een nieuwe gardrobe, één keer dragen en dan weggooien: kijk in een random modeblad en één van deze uitspraken komt een keer voorbij. Hartstikke leuk natuurlijk als je een fashionista bent, maar niet iedereen wordt daar zo blij van. Want één keer dragen en dan weggooien is natuurlijk hartstikke slecht voor het milieu. Voor die laatste groep zijn er nu apps waar je onderling (tweedehands) kleding kunt kopen en kunt verkopen. Maar helpt dat wel voor een beter milieu?

 

Oke, first things first. Want, over welke apps hebben we het en hoe werken die nou eigenlijk? Om te beginnen zijn er verschillende apps voor het kopen en het verkopen van (tweedehands) kleding. De bekendste in Nederland zijn United Wardrobe en Vinted. Maar naast kleding ben je ook aan het juiste adres voor schoenen, sieraden, bikini’s en zelfs voor make-up. In een paar simpele stappen koop je zo een compleet nieuwe outfit. 

Maar hoe werkt een app als United Wardrobe dan? De eerste stap is natuurlijk een gratis account aanmaken. Als dat gedaan is kies je je eigen maat. En dan is het een kwestie van scrollen totdat je iets gevonden hebt wat je wilt kopen. Met een vraag kan je gewoon bij de verkoper terecht en vind  je de prijs te hoog, bieden kan nooit kwaad.

 

 

[aesop_video src=”youtube” id=”https://www.youtube.com/watch?v=wrL6YHTgaYA” width=”40%” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Mocht je tevreden zijn over de prijs en heb je besloten om het item ook echt te gaan kopen? Dan kan er worden afgerekend. Het geld dat je overmaakt gaat eerst naar een zogenaamde tussenrekening die UW zelf beheert. Als je als koper alles binnen hebt, dan moet je dat bevestigen en dit is dan ook het moment dat de verkoper het geld gestort krijgt. Dit alles om zo de koper te beschermen.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/kellywarmerdam/wp-content/uploads/sites/199/2020/08/UW.png” panorama=”off” imgwidth=”50%” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Shinen in je nieuwe item is dan natuurlijk de laatste stap. Kleine sidenote: mocht het item niet passen, dan heb je wel een probleem. UW noemt dat namelijk geen geldige reden om je item weer te retourneren. Dat is het risico van online tweedehands kleding kopen, zoals ze zelf zeggen. Alleen als het item bijvoorbeeld kapot aankomt of niet hetzelfde is als op de foto stond, mag je met toestemming van de app je item terugsturen.

Goed nu dat duidelijk is, wordt het tijd om te kijken naar hoeveel kleding er überhaupt al gerecycled wordt. In onderstaande tabel wordt het verschil duidelijk tussen de gerecyclede materialen in de 3 grote steden van Nederland; namelijk Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Waar in bijvoorbeeld Utrecht ruim 50 kilo per persoon aan oud papier en karton wordt ingeleverd, gaat er aan textiel maar een schijntje de bak in, maar zo’n  3 tot 5 kilo per persoon. Diezelfde verschillen zie je ook in Rotterdam en in Amsterdam. Vergeleken met de andere materialen wordt er aan textiel maar een schijntje gerecycled ingeleverd.

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/kellywarmerdam/wp-content/uploads/sites/199/2020/08/Schermafbeelding-2020-08-16-om-16.38.29.png” panorama=”off” imgwidth=”50%” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ook in onderstaande tabel zie je dat de verschillen groot zijn. Waar het blik bijna allemaal gerecycled wordt ingezameld (zo’n 95%), wordt van textiel maar zo’n 35% ingeleverd. Ook een heel verschil dus.

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/kellywarmerdam/wp-content/uploads/sites/199/2020/08/Schermafbeelding-2020-08-16-om-16.39.29.png” panorama=”off” imgwidth=”50%” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Nu dat duidelijk is wordt het tijd om terug te gaan naar de apps. Want dat de apps populair zijn dat is wel duidelijk. Een voorbeeld; United Wardrobe heeft sinds dit jaar 4 miljoen gebruikers. Vinted doet het nog iets beter, daar hebben maar liefst 22 miljoen mensen een account. Voor het milieu, maar ook gewoon om een zakcentje te verdienen. Christina, Joanne, Linda, Evelien en Wanda hebben wat ervaring. Voor sommige is de app echt een uitkomst, de ander vond het te veel gedoe.

(Klik hieronder om de verhalen te zien)

[aesop_collection collection=”1″ limit=”5″ columns=”1″ splash=”off” order=”default” loadmore=”off” showexcerpt=”on” revealfx=”off”]

En dan reist nog de vraag of die apps nou wel helpen om het milieu te redden. Dan moet je kijken hoe vervuilend kleding weggooien nou eigenlijk is. Nou, heel vervuilend. Want zo blijkt; de kledingindustrie stoot meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart én zeetransport samen. Dat is zo’n 10% van de gehele CO2 uitstoot. Stel; je gooit je halve kledingkast weg. Dan blijft daar maar 1% van over. Dat is een sok of twee. Maar om de rest te verbranden is er wel onder andere veel water nodig. Als je de kleding doorverkoopt doormiddel van de apps scheelt dat dus wel een stuk. Want én je item krijgt een tweede leven én er hoeft minder CO2 gebruikt te worden voor de verbranding. Een win-win situatie dus.