{"id":1884,"date":"2025-01-19T17:35:39","date_gmt":"2025-01-19T16:35:39","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/leidscherijn\/?p=1884"},"modified":"2025-04-10T23:48:33","modified_gmt":"2025-04-10T21:48:33","slug":"resto-vanharte-leidsche-rijn-proost-op-het-nieuwjaar-met-een-volle-agenda","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/leidscherijn\/1884\/resto-vanharte-leidsche-rijn-proost-op-het-nieuwjaar-met-een-volle-agenda\/","title":{"rendered":"Resto VanHarte luidt het nieuwe jaar in met diner en blik op jubileumjaar"},"content":{"rendered":"

In buurtrestaurant Resto VanHarte in Leidsche Rijn werd vrijdagavond het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Tijdens het eerste diner van 2025 werd niet alleen geproost op een mooi jaar, maar ook vooruitgeblikt op een bijzonder jubileum: de landelijke organisatie bestaat dit jaar twintig jaar.<\/strong><\/p>\n

Restomanager Jolanda Panis sprak de tientallen aanwezigen toe met een toost: ‘We hebben een bijzonder jaar voor de boeg.’ De glazen \u2014 gevuld met siroop en prikwater \u2014 werden geheven, waarna het driegangenmenu werd geserveerd. Aan lange tafels werd gelachen, gegeten en vooral veel gepraat. De sfeer was warm en ongedwongen.<\/p>\n

De wekelijkse vrijdagavond diners bij Resto VanHarte zijn bedoeld om mensen samen te brengen. Voor acht euro genieten buurtbewoners van een warme maaltijd en gezelschap. Panis: ‘Resto VanHarte draait op verbinding. We merken hoe belangrijk dit is voor mensen die anders alleen zouden eten. Dit is voor velen echt een uitje.’<\/p>\n

In de keuken staat chef Danilo Mathis wekelijks aan het roer. Samen met een team van vrijwilligers stelt hij het menu samen. ‘Ik begin de dag met de inkooplijst en kijk wat het budget is en hoeveel mensen er komen,’ vertelt hij. ‘Daarna maak ik een menuutje en overleg ik met de vrijwilligers. We werken samen als \u00e9\u00e9n team.’<\/p>\n

Deze vrijdag werd gestart met groentesoep en bruschetta, gevolgd door rijst met kip, groente en een romige kaassaus. Het diner werd afgesloten met een toetje van vanilleyoghurt, chocolade rozijntjes, koekjes en slagroom. ‘Een simpel, maar lekker toetje,’ aldus Danilo.<\/p>\n

De gasten genieten zichtbaar. Mensen schuiven bij elkaar aan, tafels worden gedeeld met oude bekenden \u00e9n nieuwe gezichten. Bernadette Hooft (75) is een van de vaste bezoekers. ‘Ik heb het gemist toen ik er niet was. Het is goed om weer terug te zijn. Je voelt je hier welkom.’ Ook Michiel komt elke vrijdag: ‘Iedere keer zit je met iemand anders. Het is spontaan en gezellig, je leert telkens weer nieuwe mensen kennen.’<\/p>\n

Terwijl de laatste gasten hun dessert opeten en langzaam vertrekken, wordt alvast vooruitgeblikt op wat dit jubileumjaar in petto heeft. Resto VanHarte organiseert op maandag een landelijke bijeenkomst met 500 deelnemers uit het hele land. In Utrecht staat op 21 mei een benefietdiner gepland in de Stadsschouwburg. ‘Resto VanHarte kan niet bestaan zonder donateurs, fondsen en extra steun,’ benadrukt Panis.<\/p>\n

Aan het eind van de avond worden de tafels afgeruimd, lampen gedoofd en de laatste gesprekken buiten voortgezet. Voor Panis blijft het iedere keer bijzonder. ‘Het ontroert me eigenlijk altijd. Ik word er blij van als ik zie dat mensen het gezellig hebben. Hierdoor voelt het al snel als een feestje. Dit is ook de reden waarom ik dit werk doe. Het is het mooiste dat er is.’<\/p>\n

Met het jubileumjaar voor de deur en nieuwe plannen in het vooruitzicht, begint 2025 voor Resto VanHarte met hoop, warmte en verbondenheid.<\/p>\n

Bij dit nieuwsverslag zit ook een aansluitende audioreportage door Luuk Roeleven. Die kunt u hieronder luisteren.<\/p>\n