Grote aardappelroof in Zuid-Limburg: Duizenden kilo’s verdwenen

Grote aardappelroof in Zuid-Limburg: Duizenden kilo’s verdwenen

BERG – Van de ene op de andere week zijn 3.000 kilo aardappelen van een boerenperceel in een dorp bij Maastricht ontvreemd. Oogstroof komt vaker voor, maar zelden in zo’n grote hoeveelheden. 

De diefstal vond in de week van 7 op 13 september plaats; Het is onbekend of er sprake is van een grote roof of meerdere kleinere. Ook is het onduidelijk hoeveel mensen erbij betrokken waren. De boer heeft de waarde van de verdwenen piepers op 600 euro geschat. Bij dergelijke diefstallen worden de aardappelen vers uit het veld gestolen.

Volgens De Aardappelboer, een agrarische ondernemer uit Nieuw-Vennep, is drieduizend kilo een erg grote hoeveelheid: Normaal betreft oogstroof slechts tientallen tot honderden kilo’s per losse diefstal. Met drieduizend kilo kun je drie pallets vol stapelen met aardappelzakken. Zonder landbouwmachines kost het verzamelen flink wat tijd en moeite, en het wegbrengen gaat niet zomaar in een auto.

Wat de dieven met de gestolen aardappelen gaan doen blijft onduidelijk. Verse aardappelen zijn lastig door te verkopen: Ze moeten schoongemaakt en gesorteerd worden en aan horeca kan je in de regel alleen verkopen als je een certificaat hebt. Een kleinere roof wordt vaak door de dieven zelf opgegeten.

De getroffen boer zegt zelf geen aangifte te willen doen. Wel heeft de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond eerder deze zomer al opgeroepen tot een inventarisatie om een beter beeld te krijgen van landbouwdiefstal. De LLTB zal op basis van deze informatie nog besluiten of ze eventuele actie onderneemt.

De vraag naar aardappelen is volgens de Vereniging voor de Aardappelwerkende Industrie dit jaar met 30% gekelderd, vooral omdat de horeca door COVID-19 stilligt: De pakhuizen liggen al een tijd vol, en dat betekent ook dat aardappelboeren minder kunnen produceren. De politie ziet oogstroof momenteel niet als een bijzondere misdaad: Het is op dit moment gewoon strafbaar als diefstal. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *