Gemertse nertsenfok verdwijnt, burgermeester van Veen wil het voortouw nemen

Gemertse nertsenfok verdwijnt, burgermeester van Veen wil het voortouw nemen


PEEL –
De Nederlandse nertsenfok verdwijnt dit jaar, en dat heeft in Noord-Brabant grote gevolgen.
Gemert-Bakel 
wordt het zwaarst getroffen: Van de negentien locaties in de gemeente zijn er al zeventien geruimdde overige twee wachten nog op een oplossing. 

Het kabinet besloot eerder deze zomer tot een vervroegde stoppersregeling voor alle nertshouderijen in Nederland. Deze is van 2024 naar 2021 gezet. Het besluit is genomen op verzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, deze trokken aan de bel na een reeks COVID-19 uitbraken in nertsenstallen

De dieren zijn vatbaar voor COVID-19, en zijn aldus speciaal onderzoeksteam OMT-Z een besmettingsrisico voor werknemers: De besmettingskans op de werkvloer bleek een stuk hoger dan de kans daar vanaf. In verband met volksgezondheid zijn bedrijven waar sprake was van besmetting geruimd: Ze blijven voorlopig inactief, hun verloren dieren worden gecompenseerdOnbesmette bedrijven kunnen dit jaar nog uitkijken naar een laatste pelsseizoen, in Gemert-Bakel komt geen bedrijf daar nog aan toe. 

Meer dan 40 van de ongeveer 60 nertsbedrijven in Noord-Brabant zijn nu besmet. Die zestig zijn bijna de helft van alle bedrijven in het land, en zijn grotendeels gevestigd tussen Venlo en Nijmegen. Gemert-Bakel is hierbij de koploper, hier waren negentien bedrijven actief. Als compensatie voor de vervroegde sluiting heeft het kabinet maximaal 182 miljoen euro vrijgemaakt; 32 miljoen hiervan zal uitsluitend gebruikt worden voor de sloop van leegstaande stallen.

De nertsensector is niet arbeidsintensief: De leegstaande stallen zullen in Gemert het grootste probleem worden. Deze zijn te klein om gebruikt te worden voor andere veeteelt, en kunnen gebruikt worden voor criminele activiteit. Burgemeester Michiel van Veen zegt zich hierbij zorgen te maken dat het geld dat beschikbaar is gemaakt niet goed gebruikt zal worden: ‘Wij weten op dit moment niet hoe is vastgelegd dat die 32 miljoen wordt gebruikt voor het slopen van de stallen.’ Slechte communicatie tussen rijksoverheid en bedrijfseigenaren wordt hier als hoofdfactor gegeven. 

Omdat de bedrijven in Gemert-Bakel afwisselend familiebedrijven of grotere bedrijven zijn die uitzendkrachten gebruiken, en omdat er hier geen sprake is van faillissement, kan er geen regulier sociaal plan worden opgesteld en moeten er met elk bedrijf afspraken gemaakt worden: ‘Als burgemeester vind ik dat ik (daarin) het voortouw moet nemen.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *