Het MUMC ontwikkelt een elektronische neus die COVID kan ruiken

Het MUMC ontwikkelt een elektronische neus die COVID kan ruiken

MAASTRICHT – Aan het Universitair Medisch Centrum leidt hoogleraar chirurgie Nicole Bouvy een onderzoek naar de toepasbaarheid van een bijzonder apparaat. De eNose kan COVID-19 in de adem ‘ruiken’. Opmerkelijk is de zeer kleine foutmarge bij negatieve uitslagen.

De neus van The eNose Company, die eigenlijk ‘Aeonose’ heet, is al langer in ontwikkeling, en meerdere organisaties doen onderzoek om te bepalen wat er precies mee gedaan kan worden. Aan het Maastrichts Universitair Medisch Centrum was het onderzoek met deze neus gericht op schildklierkanker: Als de neus van tevoren kan aantonen dat een gezwel in de keel goedaardig is, dan is er geen chirurgische ingreep nodig, en dat zou veel mensen een operatie besparen. Rond April zag prof. dr. Bouvy in dat de eNose ook COVID-19 kan aantonen – met meerdere voordelen die reguliere tests niet hebben.

Dit alles moest eerst in een onderzoek worden aangetoond, met meerdere eisen vooraf. Van groot belang was dat de neuzen geen besmettingsrisico mochten vormen voor gebruikers. De sensoren in de machine zijn gevoelig, dus ontsmetting met bijvoorbeeld alcohol was niet mogelijk: Voorlopig worden de tests in een steriele omgeving uitgevoerd en wordt direct contact minimaal gehouden door het gebruik van latex handschoenen.

De eNose werkt correlatief: Met metaaloxidesensoren meet hij de aanwezigheid van Vluchtige Organische Stoffen in de adem. De resultaten worden vergeleken met een database van besmette en niet-besmette personen, waarna de machine bepaalt of de proefpersoon COVID heeft. Het voorlopige resultaat: De hoeveelheid fout-negatieve uitslagen bedraagt 4 procent.

Dit is bijna vier keer kleiner dan de 15 procent die het NRC en RIVM afgelopen maand berekenden bij de huidige tests. Deze buitengewoon lage proportie fout-negatieve uitslagen was te behalen door bij het afstellen van de neus alleen de resultaten mee te nemen van proefpersonen die zeker niet besmet waren: Wanneer na een periode van drie weken nog steeds geen COVID-antistoffen in het bloed worden gevonden, is besmetting met zekerheid uit te sluiten.

Prof. Dr. Bouvy benoemt nog enkele toekomstige uitdagingen: De eNose moet zijn CE-markering halen, er moet een betere schoonmaaktechniek gevonden worden, en de sensitiviteit (de betrouwbaarheid van een positieve uitslag) moet opgeschroefd worden. Ook het opschalen van de productie gaat moeilijk: Momenteel worden er maar drie neuzen gebruikt voor het onderzoek. Tenslotte moeten er nog meer proefpersonen worden bemachtigd om de machines voldoende te kalibreren. Dit bleek eerder in het onderzoek ook al een uitdaging, en er is nu nog tekort aan 400 man.

Bouvy blijft optimistisch: Het onderzoek heeft afgelopen week een beurs van KWF Kankerbestrijding ontvangen. In het beste scenario zouden de neuzen volgend jaar bij evenementen of in de horeca gebruikt kunnen worden, om besmette mensen buiten de deur te houden. Bouvy waarschuwt dat hier ook uitdagingen bij zijn: Zieke mensen zouden dan bijvoorbeeld geregistreerd of doorverwezen moeten worden, en dat kan een logistieke en ethische kwestie worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *