Limburgers en Brabanders opgepakt naar aanleiding internationaal onderzoek witwaspraktijken

Limburgers en Brabanders opgepakt naar aanleiding internationaal onderzoek witwaspraktijken

Euroscheine

ECHT- Bij arrestaties in verschillende landen in Europa zijn onder andere Limburgers en Brabanders opgepakt op verdenking van witwassen van tientallen miljoenen aan drugsgeld. In Echt is een 60-jarige vrouw opgepakt, in Brabant zijn dit vier mannen tussen de 30 en 42 jaar. Het vijftal kwam naar voren in een onderzoek naar illegale witwas praktijken dat in 2017 is gestart.

330 medewerkers waren die ochtend vanaf zes uur bezig om op negentien locaties in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk verdachten op te pakken. In Nederland gebeurde dit in Geldrop, Veldhoven, Nuenen en in Echt. De arrestaties zijn het resultaat van het onderzoek Vladimir, dat in 2017 van start is gegaan.

Het drugsgeld zou verdiend zijn met handel in hennep en cocaïne, en is vermoedelijk via bedrijven in binnen- en buitenland witgewassen. De vijf maakten hierbij gebruik van traditionele geldstromen via Liechtenstein en Zwitserland, maar deze werden later verplaatst naar landen zoals de Verenigde Emiraten en verschillende Afrikaanse landen. In Brussel hebben de verdachten het bedrijf ‘Mission Économique’ opgericht. Volgens het OM ging het hier om een uiterst professionele aanpak.

Vanwege het nog lopende onderzoek blijft het OM voorlopig terughoudend met het delen van hun informatie over de verdachten. De 60-jarige vrouw is inmiddels weer op vrije voeten maar blijft een verdachte in de zaak. Volgens haar advocaat is de vrouw uitgebreid verhoord door opsporingsdiensten van FIOD.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *