Romy is moeder van een donor-kindje: “ik kreeg een track and trace code.”

Romy is moeder van een donor-kindje: “ik kreeg een track and trace code.”

KERKRADE- Sinds twee maanden kan Romy Haas (37 jaar), uit Kerkrade, haar geluk niet op. In augustus werd zij namelijk moeder van haar dochtertje Jeda. De kinderwens van Romy was eindelijk in vervulling gegaan, maar niet zonder slag of stoot. Om een kind te kunnen krijgen, heeft Romy namelijk een spermadonor moeten inschakelen.

Toen de relatie met haar ex-vriend twee jaar geleden stuk liep, drong het besef tot Romy door dat het voor haar lastig ging worden om nog voor haar 40ste een kind te krijgen. Om haar kinderwens toch in vervulling te laten gaan, besloot zij om bij haar huisarts langs te gaan om de mogelijkheid van een spermadonor te bespreken. Uiteindelijk belande Romy bij een kliniek die ook donors in Scandinavië heeft. Na honderden accounts van Scandinavische mannen bekeken te hebben, viel haar oog op het profiel van een half Deense, half Ugandese man. Vooral de kinderfoto van deze donor sprak haar aan, een foto van een lachend, half donker jongetje met grote donkere ogen. Deze ‘UganDeen’, zoals Romy hem noemt, is nu de vader van haar dochtertje Jeda.

“Ik zocht vooral naar een buitenlandse afkomst” zegt Romy. Dit werd haar aangeraden omdat Romy zelf donkere ogen en zwarte haren heeft en deze combinatie zou de kans op een getint kindje kunnen vergroten, iets wat Romy mooi had gevonden. Behalve uiterlijk heeft Romy ook veel informatie over het karakter van de spermadonor kunnen zien, zo weet ze dat de biologische vader van Jeda een opleiding Psychologie heeft gevolgd, dat hij creatief is en zelf wat zijn lievelingskleur is. Dat Jeda voor een kwart Afrikaans is, is niet aan het meisje te zien, ze heeft namelijk een blank huidje en blauwe kijkers. Dat is uitzonderlijk voor een kindje waarvan beide ouders donkere ogen en zwarte haren hebben.

Nadat Romy haar donor had uitgekozen, werd zijn sperma naar Nederland gestuurd. Dit gebeurde gewoon via de DHL service. “Ik kreeg een track and trace code, alsof je een pakketje bestelt,” vertelt Romy lachend, “daar moet je niet te lang over nadenken.”  Op 12 November werd Romy bevrucht, en het bleek meteen raak te zijn. OP 28 November kreeg ze namelijk te horen dat ze zwanger is. Negen maanden later mocht ze haar dochtertje in haar armen sluiten. Gemakkelijk was de bevalling niet, Jeda was namelijk 4,6 kilo en erg groot voor een pasgeborene. Daarbovenop kwam Jeda als sterrenkijker (met haar gezichtje naar voren) ter wereld, waardoor er te veel druk op haar nekje lag.

Tijdens haar zwangerschap werd Romy verliefd op haar huidige vriendin Anke. Hoewel Anke zelf geen kinderwens had, reageerde ze erg positief. “we zijn gedurende de hele zwangerschap bij elkaar geweest, terwijl, je bent dan niet erg sexy,” lacht Romy.  Anke staat ook op het geboorte kaartje van Jeda, maar dan als mee-mama van het meisje. Dat het hebben van twee mama’s en het niet hebben van een papa ingewikkeld voor Jeda kan worden, beseft Romy zich goed. “Ik denk dat je daar open het gesprek over moet aangaan. Op het moment dat ze vragen heeft, zal ik het haar uitleggen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *