Zanggroep MIX geen stereotype koor

Zanggroep MIX geen stereotype koor

VENRAY- Zanggroep Mix bestaat uit 19 meiden en 1 jongen. De groep die ruim één jaar geleden is ontstaan bestaat voornamelijk uit studenten. Oud leden van het jeugdkoor Sing hebben samen met dirigente Jacqueline Fijnaut het initiatief genomen voor het oprichten van een koor voor jongvolwassenen. De leeftijdscategorie is 20+ en er is geen bovengrens. Mix wil laten zien dat een koor heel leuk kan zijn, juist ook voor jonge mensen. Sinds een paar weken is Mix weer van start gegaan en ze zijn hard opzoek naar nieuwe leden.  

Mix had al snel veel verschillende optredens op hun naam staan. De groep moest in maart een stop inlassen door de coronamaatregelen. Sinds half september is Mix weer begonnen met repeteren. Via hun sociale media hebben ze al verschillende aanmeldingen gehad, van jongens en meiden die op proefrepetitie wilden komen. 

Mix is opgericht door oud-leden van jeugdkoor Sing. De oud-leden hadden behoefte aan een groep die Sing opvolgt. ‘We zijn een koor maar we noemen het liever een zanggroep, een koor klinkt zo kerkelijk.’, zegt Lisan Strijbosch (22), een van de mede-oprichtsters van Mix. Samen met Wendy Daalhofzij is de moeder van Lisan en mede-oprichtster van Sing hebben ze het initiatief Mix snel opgezet. ‘Wendy is een beetje de moeder van Mix’vVertelt Merel Jakobs (22) een van de leden van Mix. Zelfstandigheid en democratie staan hoog in het vaandel bij de zanggroep. De groep bepaald zelf wat ze zingen en welke optredens ze aannemen. ‘We zijn eigenlijk een soort grote vriendengroep, maar iedereen is welkomzegt Jakobs., ‘We spreken ook vaak af buiten de repetities om.’, legt ze uit ‘We zouden graag nog meer leden willen want met 20 ben je toch kwetsbaar als koor, 40 leden is ideaal.’, vertelt Wendy Daalhof. Het koor zingt drie of vier-stemmig. Lisan Strijbosch (22, Merel Jakobs (22) en Noemi van Soest (24) uit Venray zijn de schakel tussen het koor en dirigente Jacqueline Fijnaut. De meiden regelen en bepalen alles zelf maar de eindconclusies worden toch getrokken door Fijnaut en Daalhof. ‘We werken binnen Mix met een soort commissies, een klein beetje zoals een studievereniging.’, legt Strijbosch uit.  

Het repertoire van de groep is heel breed. ‘We zingen van Queen tot Suzan en Freek.’, zegt Jakobs. ‘Het eerste echte nummer dat we met elkaar zongen was Shallow van Lady Gaga en Bradley Cooper, dat was heel leuk.’ De dames geven aan dat ze aan elk nummer dat ze zingen hun eigen geluid willen geven. Zo zijn ze ook bezig met creëren van een nieuw logo voor Mix. ‘We vonden het oude logo een beetje oudbollig.’, zegt Jakobs. Het nieuwe logo wil Mix ook gaan presenteren op spijkerjasjes. ‘We willen vooral laten zien dat we een leuke groep meiden zijn.’, legt Strijbosch uit. Ook wil de groep uitstralen dat ze laagdrempelig zijn en echt iedereen welkom is. Je hoeft bijvoorbeeld geen stemtest te doen om je aan te sluiten bij het koor. ‘Je moet alleen een beetje toon kunnen houden.’, vertelt Merel. Het koor is nog hard opzoek naar nieuwe leden.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *