Moësha en Suzan vragen aandacht voor psychische problemen

Moësha en Suzan vragen aandacht voor psychische problemen

VENRAY- Moësha Arts (20) en Suzan Wilmsen (22) uit Venray staan 31 oktober op het Schouwburgplein voor de actie ‘Last man standing’ van MIND. De actie die door heel Nederland wordt uitgevoerd vraagt aandacht voor mensen met psychische problemen. De twee meiden worstelen zelf met psychische problemen, maar staan er ook voor iedereen in Nederland die hier mee te maken heeft. Moësha en Suzan willen met hun actie taboes doorbreken en een gesprek openen rondom psychische problematieken. Daarnaast willen de meiden met deze actie geld ophalen voor de stichting MIND.  

De meiden zullen op een verhoging staan met daaromheen dozen met feiten over psychische problemen. ‘‘We willen feiten op de dozen schrijven, bijvoorbeeld dat er 19.000 zelfdodingen zijn per jaar,’’ legt Arts uit. De meiden willen een statement maken om zo het taboe rondom psychische problemen te doorbreken. “Vooral onder jongeren wordt dit probleem steeds groter,” vertelt Arts Jongeren willen het er niet over hebben omdat er een taboe op heerst; er is veel schaamte over dit soort problematieken” 

De actie wordt voor het eerst op een andere manier georganiseerd. In voorgaande jaren werd Last man standing op een plek gehouden waar mensen uit heel Nederland bij elkaar komen om samen actie te voeren en geld op te halen voor stichting MIND. Dit doen ze door drie uur lang op palen in het water te staan. Stichting MIND zet zich in voor alle mensen in Nederland die te maken hebben met psychische problemen. Door de coronamaatregelen wordt deze editie van Last man standing thuis georganiseerd. Dit houdt in dat iedereen die dit jaar mee doet aan Last man standing op zijn eigen manier invulling kan geven aan hoe men de actie gaauitvoeren. “Je kan bijvoorbeeld in je woonkamer gaan staan,  in een park of in je dorp en wij gaan op het Schouwburgplein staan om dit jaar actie te voeren” zegt Arts. “Iedereen kan gaan staan, je hoeft niet per se voor jezelf te gaan staan maar je kan ook voor een ander gaan staan”.   

De meiden geven aan zelf ook ervaring te hebben met het taboe dat er heerst rondom psychische problemen. “Ik heb sinds mijn zeventiende een depressie en sinds 2015 de diagnose autisme, maar ik heb eigenlijk al van kleins af aan me anders gevoeld,” vertelt Arts. “Doordat ik na mijn diagnose autisme geen goede hulp heb gekregen, ben ik in een depressie beland.” Moësha vertelt dat door de bezuinigingen in de zorg mensen zoals zij de dupe worden. “Je gaat van wachtlijst op wachtlijst. 

alinea Ook in het hoger onderwijs liep Moësha vast. “Hogescholen zeggen wel hulp te kunnen biedenmaar in de praktijk valt dat tegen.” “Er wordt verwacht dat je mee kan gaan in de reguliere stroom, wanneer dit niet lukt voelt het alsof je faalt.” Arts heeft op het reguliere basisonderwijs gezeten en drie jaar op het reguliere middelbaar onderwijs, daarna is ze vastgelopen en overgegaan op gespecialiseerd onderwijsMoësha is daarna begonnen met een hbo-opleiding maar door gebrek aan goede begeleiding liep ze ook hier vast. Inmiddels doet Moësha vrijwilligerswerk en volgt dagbesteding bij de kunstwerkplaats.  

Arts geeft aan met haar actie vooral openheid wil creëren rondom psychische problematieken. “Zelf heb niet veel last van mijn klachten, het is vooral het onbegrip in de maatschappij dat ervoor zorgt dat het lastig is om psychische klachten te hebben.” legt Arts uit. “Ik denk dat mijn klachten een stuk minder impact op mij zouden hebben als er meer begrip was vanuit de maatschappij.”  

Zowel Moësha als Suzan hebben en Instagramaccount waar ze verschillende dingen delen over psychische problemen. “We creëren een community waar leeftijdsgenoten elkaar kunnen vinden die tegen dezelfde dingen aanlopen.” “Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent,” vertelt Moësha. Ze vindt het belangrijk om het gesprek rondom dit onderwerp te openen. “Als je me 31 oktober ziet staan op het Schouwburgplein schroom vooral niet om me aan te spreken,” vertelt ze. Arts geeft aan vooral het taboe te willen doorbreken en aandacht te willen vragen voor de actie. Arts: “Het is natuurlijk mooi meegenomen als we geld kunnen ophalen, maar ik vind het vooral belangrijk om aandacht te vragen voor dit onderwerp. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *