Venlose horeca ieder voor zich in coronatijd

Venlose horeca ieder voor zich in coronatijd

VENLO – De Venlose horeca is vrij rustig na de aankondiging van premier Rutte, dat de horeca tot december dicht moet blijven. Verschillende horecaondernemers in Venlo hebben plannen en methodes bedacht om de komende winter door te komen. De horeca heeft onderling contact, om elkaar af en toe op de hoogte te brengen van de huidige stand van zaken, maar moeten het toch allemaal zelf doen.

Van het normaal zo bourgondische Venlo is nu niet meer veel over. De persconferentie van 27 oktober heeft de stad stil en rustig gemaakt. Wanneer je door de Venlose straten loopt; van de Parade naar het Stadhuis en vervolgens langs de Maas, zie je weinig mensen. Waar normaal gesproken mensen met dekentjes op de terrassen zouden zitten, staan nu lege opgestapelde stoelen en tafels. Als je bij de horecaondernemingen naar binnen kijkt, is er geen hond te zien. Normaal zaten daar mensen met een kop warme koffie of thee bij te kletsen met vrienden of een meeting te houden met een collega. Hooguit zie je binnen wat personeel dat aan het poetsen is of de administratie aan het bijwerken is, daar is in deze tijd namelijk wel tijd voor. De klok van het stadhuis luidt, maar weinig mensen op straat die het kunnen horen. Op een normale woensdag zie je Duitsers over de straten en in de horeca van Venlo, ook die zijn nergens meer te bekennen.

Je zou zeggen dat deze tweede sluiting van de horeca voelt als een klap voor de horecaondernemers. Maar de horeca van Venlo heeft zich daar wel bij neergelegd en laat zich niet zomaar meer uit het veld slaan. Arno Hendericks, ondernemer van Café Restaurant Central op de Markt in Venlo, vertelt: “We zijn wel aan het bezorgen van eten en drinken, maar ik zie dit meer als marketing. Om aan genoeg inkomen te komen om de kosten te kunnen dekken heb ik nog niet genoeg als ik al het horeca-aanbod van Venlo ga bezorgen. Voor ons is het gewoon heel anders dan de rest van de Venlose horeca, we hebben nu eenmaal een heel duur pand.” Daarom is hij bezig met zo min mogelijk kosten maken; hulpkrachten staan op non-actief, contracten die aflopen krijgen geen verlenging en met de verhuurder van het pand is Hendericks in overleg over de kosten van de huur.

Alwin van Herwaarden, uitbater van Café de Galerie op de Parade, staat er heel anders in. De Galerie heeft shotjespakketten samengesteld en een bordspel ontwikkelt die de ondernemer verkoopt via social media. “Maar verder hebben we geen flauw idee.”, zegt van Herwaarden. “Er moet nog veel gebeuren om de winter door te komen, maar daar is niks voor te verzinnen. Zolang er geen einde in zicht is kan je nergens vanuit gaan. Je blijft toch een beetje hoop houden, hoop die nergens op gebaseerd is.” Ook Café de Locomotief verkoopt eten, zij storten echter het geld wat ze verdienen iedere week naar een ander goed doel. Dit doen ze om het warme hart van de Venlonaren te behouden en doelen die het hard nodig hebben te ondersteunen.

Iedere horecaonderneming doet dus zijn best om boven water te blijven, maar ieder op zijn eigen manier. De horeca heeft onderling contact, maar zullen het toch allemaal zelf moeten doen. Onderling bieden ze elkaar geen hulp, ze houden enkel elkaar op de hoogte. Gemeente Venlo wil de ondernemingen ondersteunen door middel van de terrashuur te verminderen of zelfs stop te zetten. Wat de gemeente precies gaat doen om de horeca te helpen is nog niet duidelijk. Robert Bouten, woordvoerder van de burgemeester, vertelt: “Het onderwerp is zeer actueel in het kader van de begrotingsbehandelingen die deze week plaatsvinden. Diverse fracties uit de gemeenteraad hebben hier ook naar gevraagd. Wethouder Erwin Boom zal daar voor het weekend antwoord op geven.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *