Ultimatum Asten – Prinsenmeer verliest arbeidsmigranten

Ultimatum Asten – Prinsenmeer verliest arbeidsmigranten

OMMEL – Op 19 oktober won de gemeente Asten een belangrijke rechtszaak over de huisvesting van 290 tot 500 arbeidsmigranten die toen in vakantiepark Prinsenmeer woonachtig waren. De rechtbank Oost-Brabant stelde hierbij een ultimatum van vier weken om alle migranten uit het park te verhuizen. Dat ultimatum verloopt vandaag, op 16 november. 

Asten en Oostappen Vakantieparken zijn al jaren in strijd om de huisvesting van de arbeidsmigranten, omdat de locatie binnen het Prinsenmeer niet in akkoord is met het bestemmingsplan van de gemeente. Met deze rechtszaak lijkt een voorlopige conclusie bereikt te zijn: De rechtbank gaf de gemeente op alle punten gelijk, en gaf haar ook toestemming om handhavend op te treden.  

Het is onbekend wat de precieze gevolgen zullen zijn van deze handhaving. Een woordvoerder namens de Vereniging Huisvesting Arbeidsmigranten (VHA) legt uit dat dit normaliter betekent dat de gemeente het aantal arbeidsmigranten beter in kaart probeert te brengen: Oostappen beweerde bij de zitting dat er 290 in het park verbleven, maar bij een telling in 2018 bleek dat er 509 in het nachtregister waren ingeschreven. 

500 is dus de bovengrens van het reële. De VHA stelt dat uitzendbureaus huisvesters ongeveer 80, 90 euro per arbeider, per week betalen. Jaarlijks komt dit neer op miljoenen, zelfs als men uitgaat van het kleinst mogelijke inwonertal. Het is dus niet onlogisch dat Oostappen zo hard vocht om haar inwoners te mogen behouden.  

Mocht het ultimatum overschreden worden, dan hangt Oostappen nog een dwangsom boven het hoofd van 50.000 euro per dag dat er zich nog migranten in het park bevinden, deze dwangsom kan tot 500.000 euro oplopen. Of dit ultimatum ook overschreden werd is nog onbekend. Oostappen draagt overigens geen verantwoordelijkheid voor het vinden van nieuwe woningen voor de arbeidsmigranten, dat doen de uitzendbureaus zelf. 

Volgens de VHA is het een snel proces om nieuwe woningen te vinden: De woningmarkt voor werkmigranten is flexibel, vaak heeft een uitzendbureau binnen een weekend al nieuwe slaapplaatsen. Vier weken was dus genoeg tijd. De VHA stelt wel dat de gemeente er verstandig aan doet om goed te overleggen met de uitzendbureaus over deze massale verhuizing.  

Met de rechtszaak is een voorlopige conclusie bereikt. Oostappen kan nog in beroep gaan bij de Raad van State, maar dit zou waarschijnlijk alleen tijd rekken. SVJ Media Limburg voert momenteel nog onderzoek uit naar de afronding van het ultimatum.

Update: Oostappen Vakantieparken in het weekend van 14 op 15 november een verzoek ingediend voor de huisvesting van 384 nieuwe arbeidsmigranten. Dat vertelde Marcel Senders, advocaat namens Oostappen, aan Peelbelang.

U kunt de rechtszaak hier vinden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *