Bespreking faunabeheerplan vervroegd – Natuurgroep K-N verbluft

Bespreking faunabeheerplan vervroegd – Natuurgroep K-N verbluft

VOERENDAAL – Kunderberg-Natuur wilde op 9 december een petitie indienen die aanmoedigt om de jacht in het natuurgebied Kunderberg te verbieden, met het doel om strengere afspraken over jacht in het faunabeheerplan van de Provinciale Staten te krijgen. Dit lijkt nu niet meer mogelijk, omdat de bespreking van het faunabeheerplan al onaangekondigd op 20 november heeft plaatsgevonden.  

Dit vertelde de Werkgroep Kunderberg-Natuur aan SVJML. Het nieuwe faunabeheerplan voor de provincie Limburg, dat oorspronkelijk op 11 december zou worden herzien, is reeds op 20 november besproken in een vergadering van de commissie Ruimte, Landbouw en Natuur. CDA-lid Hubert Mackus nam hierbij het voortouw als gedeputeerde Landbouw, Landschap en Mobiliteit. Zoals het nu lijkt, zijn alleen de tellingen van de jagers zelf meegenomen als bewijs, en juist dát wou K-N voorkomen. Een verdere bespreking van het faunabeheerplan staat niet in de agenda. 

WK-N is teleurgesteld, en bekritiseert dat de heer Mackus zoveel autoriteit is gegeven in de besprekingen van de commissie RLN, dat hij in staat is om op dergelijke manier een agendastuk te verschuiven: ‘Uiteraard betreuren wij het ten zeerste dat de staatkundige structuur in ons land de macht om over leven en welzijn van wilde dieren te beschikken kennelijk aan een enkele bewindspersoon toekent.’  

De petitie nam in populariteit toe na een artikel in de Limburger, en heeft op de publicatiedatum van dit bericht ruim negenhonderd handtekeningen. De Werkgroep Kunderberg-Natuur wou in eerste instantie de petitie op 9 december indienen bij de Provinciale Staten, deze zou dan meegenomen worden bij het oorspronkelijke overleg over het faunabeheerplan op 11 december. 

Volgens WK-N is er bij inwoners en wandelaars in het natuurgebied al langer sprake van ontevredenheid over jacht. De dierpopulatie, al afgenomen door land- en wegenbouw, zou alleen maar teruggedrongen zijn door vrij wildbeheer, ‘het zien van bijvoorbeeld een haas is een zeer zeldzame gebeurtenis geworden’, aldus WK-N. 
Stijn Groen van de Wildbeheereenheid Voerendaal constateerde het tegendeel en vertelt in 1limburg dat de populatie klein wild in het natuurgebied overmatig is, dit zou terug te zien zijn in de grote hoeveelheden aangereden wild in de omgeving. 

De Werkgroep Kunderberg-Natuur wil het hier niet bij laten‘Wij zullen desondanks de petitie in december aan de provincie aanbieden, in de hoop (zo niet op korte, dan toch op langere termijn) een verandering in het denken over de mens/dier-relatie tot stand te brengen.’  

De bespreking van een nieuw faunabeheerplan betekende het einde van het huidige Limburgse faunabeheerplan dat tussen 2015 en 2020 geldig was. SVJ Media Limburg is reeds bezig met een onderzoek naar het nieuwe faunabeheerplan. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *