Kick Out Zwarte Piet demonstratie in Venlo rustig verlopen

Kick Out Zwarte Piet demonstratie in Venlo rustig verlopen

In samenwerking met: Manuel Giménez Trujillo
VENLO – De Kick Out Zwarte Piet demonstratie die op 21 november in Venlo plaatsvond verliep grotendeels rustig, en eindigde met wat knallen. De demonstratie werd bij sluiting gehandhaafd en ontbonden door politie, nadat vuurwerkbommen afgingen bij een groep tegendemonstranten. 

Ik stap een uur voor aanvang uit de trein: De vorige demonstratie van Kick Out Zwarte Piet was gewelddadig afgelopen toen hooligans op kwamen dagen en de agenten en demonstranten met vuurwerk bekogelden, dus ik wilde van tevoren weten of de mensen in Venlo zich zorgen maakten over de aankomende demonstratie. Het is druk op straatWinkelend publiek, er zijn kinderen, dus blijkbaar maakt men zich geen zorgen. 

Er hangt ondanks de kou een goede, gezellige sfeer op straat. Voorbij het Museumplein zie ik de eerste tekeneneen vrouw, die komt protesteren voor zwarte piet, is als zwarte piet verkleed. Ze wordt staande gehouden door een stel agenten, omdat ze nog verkleed was op de oude wijze, dus helemaal zwart en dit was tijdens de demonstratie te provocerend.Tegen de tijd dat ze weer verder mag lopen staat er een kleine menigte te kijken.Langzaam begint het tijd te worden, en zie ik op Twitter dat de locatie bekend is gemaakt: het Museumplein. 

Daar aangekomen zie ik dat de KOZP-groep er nog niet is. Wel staan er al omstanders. Meerdere van hen zijn tegendemonstranten, de pro-pieten. De Nederlandse Volks-Unie had gisteren nog een oproep gedaan om met zoveel mogelijk mensen te komen demonstreren vóór Zwarte Piet. Omdat de Nederlandse Volks-Unie erkend wordt als rechtsextremistischzal dat publiek ook aanwezig zijn bij de demonstratie. Een kwartier later staat er een lijn agenten voor de tegenstanders waar niemand echt doorheen wil of durft te lopen. 

De demonstratie vangt aan en de sfeer is ongemakkelijk: het is koud buiten, dit stimuleert de kille sfeer. De KOZP-groep is nog niet op volle kracht en hun groep is een stuk kleiner dan die aan de andere zijde van de politielijn. KOZP heeft van tevoren de grond met rode stippen afgebakend, zodat iedereen op anderhalve meter van elkaar kan staan. Vrijwel iedereen is gemaskerd, behalve voor de veiligheid ook voor anonimiteit. Enkele mensen met luidsprekers lopen door de demonstratie heen en roepen slogans. 

De tegendemonstranten zijn eerder een menigte: Ze staan dicht op elkaar en schreeuwen tegenslogans, maar ze hebben geen speakers of luidsprekers en zijn maar af en toe te horen, als ze met hun allen ‘Oprotten’ schreeuwen, bijvoorbeeld. Het is voorlopig nog koud en wat saai, maar zo langzaamaan begint de KOZP tekenen van leven te geven: Meerdere, intense speeches worden gegeven. 

Later op de dag komt er meer sfeer in: De KOZP groep wordt groter, de speeches worden beter. Jerry King Luther Afriyie en andere activisten komen aan het woord. De KOZP-demonstranten begonnen in een grimmige sfeer tot de muziek en de sprekers dat verhielpen. Twee jongeren in de KOZPgroep beginnen met een dance battlenu kan niemand meer spreken over een grimmige sfeer. Degenen die die sfeer wel willen, trekken weg: Een oudere man die in discussie was gegaan met een KOZP-demonstrante eerder die dag, mensen uitschold en meermaals zijn middelvinger opstak, is tijdens het dansen ervandoor gegaan; De pro-pieten groep bleef krimpen en de KOZPgroep bleef groeien. Tegen de tijd dat er vuurwerkbommen afgingen en de politie oprukte om het plein te ontruimen, was er al geroepen dat het sluitingstijd was.

Die ontruiming was dramatisch: Opeens kijk je achterom en zie je politiepaarden wild heen en weer stappen en komen drie busjes aangereden. Dan hoor je een knal en schreeuwen mensen aan alle kanten. Eerder werden de politieagenten al bekogeld met afval en stenen, nu breekt er een knokpartij uit waar vuurwerkbommen bij afgestoken worden. Ik probeer nog wat rond te dwalen om te zien wat er gebeurt, maar KOZP en omstanders worden van het geweld weggeduwd, en op alle straten staan agenten. Het einde verloopt dus wat minder rustig, maar het algehele verloop van de dag had wel een rustige sfeer. 

KOZP ontruimt snel en rijdt hun demonstranten met bussen weg, sommigen reizen zelf naar huis, via auto of OV. Ik herken in de trein nog twee meisjes van het protest: Zij reisden door naar Eindhoven om daar te overnachten voor de demonstratie op zondag. Dat bleek tevergeefs, want KOZP had zich daaruit teruggetrokken toen de gemeente Eindhoven aankondigde dat PEGIDA-demonstranteneen groep mensen tegen de Islam, op datzelfde plein kwamen protesteren. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *