Illusionist Nigel Otermans: “Ik zal 110 procent moeten geven om mijn droom te laten uitkomen”

Illusionist Nigel Otermans: “Ik zal 110 procent moeten geven om mijn droom te laten uitkomen”

WEERT – De negentienjarige Nigel Otermans uit Haler ontdekte al op de basisschool zijn passie voor goochelen. Nu in zijn eindexamenjaar van de middelbare school en verschillende shows verder weet hij het zeker: “Ik ga alles geven om de nieuwe Hans Klok te worden”.  

In de spotlights  

Nigel droomt zijn hele leven al van een beroep in de spotlights. “Als kind wilde ik brandweer of politie worden. Ik vind het altijd al heel belangrijk om gezien te worden en om iets te bereiken”. Rond zijn elfde zag hij een jongen uit zijn klas een trucje doen waarbij hij een muntje liet verdwijnen in zijn hand. “Ik had nog nooit van goochelen gehoord en genoot van de reacties van de mensen om de jongen heen. Ik dacht: “Wauw, dit wil ik ook! En zo kwam ik tijdens het bekijken van YouTube video’s terecht bij Hans Klok”.  

Aan het begin van zijn middelbareschooltijd vond Nigel het goochelen niet meer stoer en stopte hij een tijdje. “Op het moment dat mijn ouders gingen scheiden, besloot ik me niets meer aan te trekken van de mensen op mijn school. Ik ging lekker doen wat ik zelf leuk vond”.  

Volgend jaar, na het behalen van zijn diploma, neemt Nigel een tussenjaar waarin hij zich volledig gaat focussen op het goochelen. “Ik ben op dit moment niet van plan een studie te doen. Bijna elke grote goochelaar heeft geen studie gedaan”. Nigel beseft zich goed dat er natuurlijk ook een groot risico aan zit, maar weet dat wanneer hij niet alles geeft hij zijn droom kan vergeten. “Juist nu tijdens de pandemie zie ik dat veel collega’s stoppen omdat ze bang zijn dat ze de verkeerde keuze maken. Ik niet. Ik ben juist drie keer zo hard gaan werken.” 

Optredens  

Nigels eerste optreden was in januari 2018 op zijn middelbare school. “Het optreden verliep echt goed en ik voelde me vertrouwd in de omgeving. Vervolgens kwamen kleine lokale boekingen, waarbij ik helemaal afging. Mijn optreden voor het NK toneelgoochelen voelde als zo’n afgang dat ik emotioneel werd en het goochelen achter me wilde laten. Mijn vader heeft me op het laatste moment nog overgehaald om naar de prijsuitreiking te gaan, waar ik hem heel dankbaar voor ben. Ik won namelijk de derde prijs, wat me opnieuw zelfvertrouwen gaf om mijn passie door te zetten.”  

Nigel geeft aan dat het uitstralen van zelfvertrouwen het allerbelangrijkste is op het podium. “Elke show blijft voor mij super spannend, maar ik weet dat mensen je pas geloven wanneer je ergens vol zelfvertrouwen staat en doet alsof het makkelijk is. 

Een topteam  

“Op dit moment heb ik drie assistentes in mijn team: Kayleigh, Jacey en Claire. Het hebben van meerdere assistentes is soms lastig met het planwerk, maar is op mijn leeftijd wel fijn, omdat ik veel van ze vraag en we op deze manier kunnen afwisselen wanneer een van ze het te druk heeft.” Nigel laat blijken dat hij het wel lastig vindt om de goede types te vinden als assistentes. “Het vertellen van mijn trucs is nooit leuk en blijf ik moeilijk vinden. Wanneer ik het ze vertel gaat de magie er echt helemaal vanaf.”  

Bij het uitzoeken van assistentes wil Nigel zeker weten dat de dames te vertrouwen zijn. Binnenkort komen er ook geheimhoudingscontracten, zodat hij er meer op kan vertrouwen dat zijn trucs geheim blijven. 

“Backstage helpt Youri, mijn illusion assistent. Hij heeft een erg groot showelement in zich en helpt me ook met het klaarzetten van trucs. Daarnaast bestaat mijn team uit Deloy, voor het licht en geluid en verder nog fotografen en video editors. 

Sociale leven  

“School en werk vind ik erg lastig te combineren. Ik ben al een keer blijven zitten hierdoor en afgelopen jaar bijna voor de tweede keer. Dit schooljaar is mijn laatste jaar op de middelbare school en wil ik erg graag afmaken. Ik merk wel dat ik tegelijkertijd zo hard werk voor mijn passie en daar zoveel aandacht naar toe gaat, dat school soms op de tweede plek wordt gezet. 

Nigels familie steunt hem veel in het bereiken van zijn droom. ”Aan het begin begreep mijn vader er niets van en vond hij het maar clownsachtig. Dit gaf mij juist de drang om mezelf te bewijzen en ermee door te gaan. Nu ziet hij in dat het wel erg leuk is, dat ik er goed in ben en dat ik het serieus neem.  

Wat opvalt in mijn familie is dat ik eigenlijk de enige ben die de creatieve kant kiest. In de wereld van illusionisten zie je dit eigenlijk bijna nooit, want meestal is er wel iemand in de familie die ook iets in deze richting doen of bijvoorbeeld een vader heeft die circusdirecteur is.”   

Toekomst  

De komende jaren gaat Nigel hard aan het werk om van zijn droom waarheid te maken. “Over vijf jaar hoop ik dat ik dat ik al veel eigen shows heb en mijn grote doel in zicht zie komen.” Hier begint hij nu al mee. Op 9 december 2020 heeft Nigel een livestream in de Ziggo Dome en daarnaast treedt hij binnenkort samen met zijn team op in de Roda Hal. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *