Mantelzorger Wolf Satters (79): “Ik weet dat ze dat belangrijk vindt, want dat heeft ze zelf haar hele leven ook zo gewild”

Mantelzorger Wolf Satters (79): “Ik weet dat ze dat belangrijk vindt, want dat heeft ze zelf haar hele leven ook zo gewild”

Al 55 jaar is Wolf gehuwd met zijn echtgenote Betsie Satters-van Dijk. Sinds enkele jaren heeft zijn vrouw last van de ziekte van Alzheimer en woont ze in een kleinschaligwonen-huis. Wolf is haar mantelzorger en vertelt dat hij zolang ze leeft de extra zorg op zich zal nemen om haar leven nog zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

“Voordat mijn vrouw de ziekte van Alzheimer kreeg, bestond ons gezin uit mijn vrouw en ik en onze twee kinderen. We hebben ons hele leven veel plezier met elkaar gehad en zijn veel op vakantie geweest. Dit vond mijn vrouw altijd prachtig en ze genoot volop van de natuur. Op het moment dat ze de ziekte kreeg, op 67-jarige leeftijd kwam hier helaas abrupt een einde aan.

Mantelzorger

Nu ben ik haar mantelzorger en sta ik elke dag voor haar klaar. Een mantelzorger is een persoon die langdurig en vrijwillig voor een familielid of vriend met bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer zorgt en zelf niet in staat is om het leven op een normale manier vorm te geven. In mijn geval is deze zorg zeer intensief.

Op dit moment ben ik ongeveer dertig uur in de week bezig met het verzorgen van mijn echtgenote en bezoek ik haar zo’n vier uur per dag in haar woning. Als ik bij haar ben neem ik de zorg op me en geef ik haar eten, drinken en medicijnen. Zelf kan ze helemaal niets meer en zit ze in een rolstoel. Thuis, in mijn eigen appartement doe ik de was om ervoor te zorgen dat mijn vrouw er altijd netjes uitziet. Ik weet dat ze dat belangrijk vindt, want dat heeft ze zelf haar hele leven ook zo gewild.

Er zijn naast het zijn van mantelzorger toch nog wel momenten waarin ik tijd heb voor andere dingen. Zo fiets en wandel ik erg graag, vooral in de lente en de zomer. Een andere leuke activiteit vind ik het bezoek aan een theater voor een musical of cabaretvoorstelling. Ik houd er wel altijd rekening dat ik weer op tijd bij mijn vrouw wil zijn voor de verzorging.

Verhuizen

De eerste twee jaar dat ik mantelzorger was, woonde ik nog samen met mijn vrouw in een eengezinswoning. Dit was voor mij een moeilijke tijd, want boven slapen was haast onmogelijk en ik kon mijn vrouw steeds minder alleen laten. Nadat mijn vrouw naar kleinschalig wonen is gegaan ben ik verhuisd naar een appartement. Mijn gezondheid zorgde er voor dat ik niet alles meer aankon betreft de verzorging van het huis en de tuin. Nu woon ik in een appartement in de stad waarin ik me gelukkig voel.

De zorg die ik aan mijn vrouw geef, voelt nooit als een last. Voor iemand zorgen waar je van houdt, zeker als het je vrouw is, doe je met liefde. Ik weet dat mijn vrouw vroeger altijd goed voor mij heeft gezorgd en dan vind ik het geweldig om dit terug te doen en is het nooit te veel voor mij.

Corona

De impact van corona is het afgelopen jaar enorm geweest. De eerste vier maanden stond ik buiten voor het raam langs de straat om contact te hebben met mijn echtgenote. Ik mocht niet naar binnen en dit was echt onmenselijk. Je zag de eenzaamheid van haar elke dag toenemen en ik wilde haar zo graag even vastpakken. Een persoon met Alzheimer heeft echt contact nodig, waarbij je elkaar aanraakt en knuffelt en met haar praat op de juiste manier.  Ik hoop heel erg dat we het ergste hebben gehad en dat we snel weer een normaal leven kunnen leiden.

Ik ben tevreden met de regels die er zijn voor mantelzorgers, maar ik vind wel dat de politiek en de leiding van zorginstellingen in sommige situaties meer moet luisteren en meedenken met een mantelzorger. Ik vind dat er veel waardering voor is, maar het is vooral belangrijk dat men zich kan verplaatsen in het wereldje van de mantelzorger om iets belangrijks toe te kunnen voegen.

Maar wat voor regels er ook zijn, ik doe het voor mijn vrouw en zolang zij op alles wat ik doe positief reageert, blijf ik het doen, met liefde!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *