Thuis met de kinderen: “niet in je onesie blijven zitten.”

Thuis met de kinderen: “niet in je onesie blijven zitten.”

De basisscholen blijven voorlopig dicht, dat meldde de minister van onderwijs, Arie Slob, afgelopen zondag. Slecht nieuw voor veel ouders van jonge kinderen, zoals Jessica uit Vaals. Jessica is de moeder van haar 7 jarige dochter Leya en zoontje Fygo van 5. Beide kinderen zitten op de basisschool en blijven voorlopig thuis met hun ouders.

Jessica werkt zelf s ’avonds in de zorg, hierdoor heeft ze overdag tijd voor haar twee kinderen en hun schoolprogramma. Toch vindt ze het druk: “Ik kom nergens meer aan toe,” vertelt ze, “Ik ken ook ouders die overdag thuis werken en ondertussen ook de kinderen thuis hebben. Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen.”

Leya en Fygo hebben allebei een ander schema. Iedere week krijgt Jessica het weekschema van haar kinderen, “Daar staat op wat ze per dag moeten doen.” Legt Jessica uit. Het lesprogramma bestaat grotendeels uit YouTube filmpjes en tekstjes lezen, maar ook uit het klappen van lettergrepen en knutselen. Buiten de schooluren neemt Jessica haar kinderen zo veel mogelijk mee naar buiten om een rondje te lopen of te fietsen, “Niet in je onesie blijven zitten, maar naar buiten!” In de  doordeweekse dagen probeert Jessica zo veel mogelijk regelmaat te houden, net zoals de kinderen normaal op school zouden hebben.

Als de dochter Leya, de vraag krijgt wat zij nou het ergste aan het thuis zitten vindt, zegt zij: “Ik vind het niet leuk dat ik mijn vriendinnen niet zie.” Nu Leya en Fygo niet naar school mogen, hebben zij maar hele weinig contact met andere. “Soms kunnen ze bij een vriendje of vriendinnetje spelen. En ze hebben elkaar gelukkig nog,” zegt Jessica.

Ondanks de situatie probeert Jessica toch de moed niet te verliezen, “Ik ben altijd positief en dat straal je uit naar je kinderen,” legt ze uit. Logischerwijs hoopt ze dat de scholen na 8 februari gewoon weer open gaan. “En anders zien we dan wel weer verder,” lacht ze. “Ik stel me in op een langere tijd, dan valt het altijd mee.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *