Geheime tunnel van Duitsland naar Nederland

Geheime tunnel van Duitsland naar Nederland

Als je in het grensgebied met Duitsland woont herken je misschien dat je overal waar je komt Duitsers ziet lopen. Je zou denken dat die niet meer komen sinds de coronapandemie, maar niets is minder waar. Duitsers kwamen massaal naar Venlo toen de winkels nog open waren. Je kon ze dan herkennen aan de “einkaufswagens” vol met blikken drinken, koffie, kaas en in hun hand een puntzak friet met mayonaise. Heel stereotyperend, maar wel waar. Je kon over de “köp” lopen, zoals ze dat zo mooi in Venlo zeggen wanneer het ontzettend druk is.

Toen de winkels in het centrum dichtgingen, bleven de Duitsers niet weg. Ze kwamen die “einkaufen” nog steeds doen, ook in de supermarkt waar ik werk. Het scheelt dat ik me wel kan redden in de Duitse taal, want iets anders dan Duits spreken ze meestal niet. En als je ze dan netjes in het Duits vraagt of ze een winkelwagen mee willen nemen kijken ze je alsnog aan alsof je Chinees spreekt. Terwijl als je naar Duitsland ging, voor de goedkopere benzine of verzorgingsproducten, werd je behandeld alsof je gek was.

Toen de tweede lockdown in Duitsland inging, werd dit alleen nog maar erger. Want de Duitsers konden niet meer sporten. Dus waar kwam je ze nu ook nog tegen? Juist, in de sportschool in Venlo. Het toppunt was bereikt; overal waar ik kwam in mijn eigen stad, moest ik Duits praten. Op mijn werk, in mijn vrije tijd en nu ook nog tijdens het sporten. Dit terwijl Duitsland strenge regels heeft en je niet zonder coronatest of geldige reden naar het buitenland mag. Blijkbaar wordt daar dus niet streng op gecontroleerd.

Nu dat Nederland inmiddels alweer een maand in lockdown is, moet ik zeggen dat het aantal Duitsers wel is verminderd. De enige plaats waar ik ze nu nog tegenkom is in de winkel als ik aan het werk ben. Wat ik dus nog steeds niet begrijp aangezien Nederlanders en Duitsers niet zomaar de grens over mogen. Ik zal ze de volgende keer eens vragen hoe ze dat doen, misschien hebben ze wel een geheime tunnel van Duitsland naar Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *