“Als die er was geweest waren er niet zo’n erge dingen gebeurd in de wereld”

“Als die er was geweest waren er niet zo’n erge dingen gebeurd in de wereld”

De wereld kent vijf grote en bekende religies: het jodendom, het christendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme. Maar wat als je in helemaal geen god gelooft, of als je niet uit een boek leeft vol met richtlijnen en eventuele regels? Waar geloof je dan in? Esther van den Berg (48) is die persoon die niet in een religie of god gelooft, maar wel in andere dingen.

Van den Berg gelooft in de liefde, karma en in positiviteit. “Zolang je positief in het leven staat en andere met liefde en respect behandelt, zoals je zelf ook behandeld zou willen worden, geloof ik dat je geluk kan vinden in je leven.”, aldus van den Berg. Ze vertelt dat het leven maar kort is en dat je daarom ervan moet genieten: “Voor je het weet is het voorbij.” Van den Berg gelooft niet in een god; “Er zal vast wel iets zijn, maar geen god. Als die er was geweest waren er niet zo’n erge dingen gebeurd in de wereld, als oorlogen en ziektes.”

In het dagelijkse leven probeert van den Berg haar gedachtes toe te passen in haar eigen situaties en probeert dit ook in andere mensen naar boven te halen. “Ik geloof in het goede van de mens en ik probeer dat altijd te stimuleren bij andere mensen.” Dit doet ze door altijd duidelijk te maken dat ze iemand begrijpt en wil helpen. Wanneer een persoon dan bijvoorbeeld negativiteit uitstraalt wordt hij of zij automatisch rustiger wanneer die zich begrepen en gehoord voelt. Op die manier kun je een gesprek omdraaien met een positieve wending, geeft van den Berg aan. Het mensbeeld van van den Berg is gelijkwaardigheid: “Per definitie is nooit iemand goed of kwaad. Iedereen heeft een reden voor datgene wat hij of zij doet. Ik wil dan ook weten waarom iemand iets doet en geef daarom mensen ook een tweede kans.”

“Ik probeer nooit mensen te overtuigen van mijn mening. Ik zal ze hooguit vragen waarom ze iets vinden en dan aangeven dat ze het ook op een andere manier kunnen bekijken. Zolang iemand respect en normen en waarden heeft, oordeel ik niet over mensen. Iedereen moet zelf weten hoe die leeft en wat die doet. Zo sta ik zelf ook in het leven: doe waar jij gelukkig van wordt en trek je niks aan van wat anderen denken.”

Van den Berg wil voldoening uit haar leven halen door middel van het stellen van doelen. Ze wil iets betekend hebben in haar leven en als ze zo’n doel dan bereikt heeft, geeft dat haar voldoening en wordt ze daar gelukkig van. Voor van den Berg bestaat haar ideale leven uit liefde, gezondheid en geluk met mensen die haar gelukkig maken en positieve energie geven. “Het is ook belangrijk om ambities te hebben in je leven. Een goede baan hebben is niet het belangrijkste, maar je hebt het wel nodig om te kunnen overleven.”, vertelt van den Berg.

Het enige waar van den Berg naar luistert is naar haar eigen intuïtie; haar onderbuik gevoel. “Ik luister daarnaar en neem daar ook de tijd voor. Soms ga ik te snel of cijfer ik mezelf weg, dan zet ik een stapje terug om goed te kunnen luisteren naar mezelf. Dat doe ik vooral door te mediteren of te wandelen, dan kom ik tot rust en laat ik mijn gedachtes gaan. Hierdoor kan ik mijn eigen vragen beantwoorden.”

Een voorbeeld voor van den Berg is Nelson Mandela; “Hij vocht voor vrijheid en zijn geloof. Ik heb heel veel respect en waardering voor mensen die zichzelf opofferen voor anderen om een doel te bereiken. Dat haat en geweld moet toch een keer stoppen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *