Hbo-studenten massaal naar stembus

Hbo-studenten massaal naar stembus

Studenten Lilly-Rose Jonkers en Mischa van Tijn

Dit artikel is geschreven door eerstejaarsstudenten Shweta Basgiet en Eline Vink.
Onder leiding van studente Lotte Boelen maakten de eerstejaarsstudenten een speciale stembus-editie voor de zwevende jonge kiezer: want politiek blijft voor veel jongeren toch een lastig onderwerp.
Alle verhalen over dit thema zijn hier te vinden.

Nederlandse studenten gaan massaal naar de stembus. Dat blijkt onder een enquête van de School voor de Journalistiek, die verspreid werd via social media. 96 procent van de studenten die de enquête invulde, geeft aan gebruik te maken van hun stemrecht. 

Laura van de Graaf (23) uit Papendrecht

“Niet één partij voldoet aan al mijn wensen”

“We leven in een democratie en ik vind het belangrijk om gebruik te maken van mijn stemrecht”, zegt de Rotterdamse studente. Ze vond het lastig om te kiezen tussen de verschillende partijen, omdat er meerdere thema’s zijn waar ze waarde aan hecht. Zo vindt ze onderwerpen als onderwijs, gelijkheid, milieu en diversiteit erg belangrijk. Maar ook de uiteenlopende aanpak van de politieke partijen rond de corona-pandemie maakte het voor Laura moeilijk om een keuze te maken. Uiteindelijk maakte ze haar keuze door gebruik te maken van kieswijzers. Haar top drie: D66, GroenLinks en 50plus. Voorgaande jaren stemde Laura op GroenLinks, maar dit jaar wordt het de D66: “Ik sta niet volledig achter alle punten, maar dat heb ik bij geen enkele partij. Dat vind ik wel jammer: ik zou willen dat er een partij is waar ik wél honderd procent achter sta.”

Uiteindelijk stemde ze voor een middenpartij is, omdat deze het best past bij de gedachtegang van Laura.

Ana Clara (22) uit Rotterdam

“Geen paspoort geen stem”

Niet alle inwoners van Nederland hebben het recht om te mogen stemmen. Inwoners die wél een Nederlandse verblijfsvergunning hebben, maar geen paspoort, hebben bijvoorbeeld geen stemrecht. Dit geldt ook voor 22-jarige Ana Clara. Op haar tiende verhuisde ze van Brazilië naar Rotterdam. In de twaalf jaar dat ze hier woont, heeft ze nooit een paspoort aangevraagd. Ze vindt het oneerlijk dat ze zonder paspoort niet mag stemmen, ondanks het feit dat ze hier al zo lang woont. Anna overweegt nu overigens wel om een paspoort aan te vragen.

In Brazilië ben je vanaf je achttiende verplicht om een stempaspoort te hebben. Zonder dat stempaspoort, kun je in Brazilië geen regulier paspoort aanvragen. Voor Brazilianen tussen de achttien en zeventig jaar oud geldt een stemplicht: ze moeten bij verkiezingen dus verplicht stemmen. Anna vindt dat die stemplicht ook in Nederland zou moeten worden ingevoerd: “Mensen in mijn omgeving hebben vaak kritiek op de overheid, maar nemen niet de moeite om naar de stembus te gaan. Ik vind dan dat je geen recht hebt om te klagen. Misschien had je met jouw stem wel het verschil kunnen maken.”

Voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen gelden weer andere regels: Ana mag hierbij wel haar stem uitbrengen. Toch is dit voor haar niet genoeg en wil ze meer betrokken zijn bij wat er in Nederland gebeurt: “Mensen met een verblijfsvergunning moeten minder gediscrimineerd worden. Als je hier een paar jaar woont, zou je dezelfde rechten moeten krijgen als een Nederlandse burger.”

Lilly-Rose Jonkers uit Utrecht

“Politiek is meer marketing dan inhoud”

Uit de enquête blijkt dat veel studenten vinden dat ze niet goed geïnformeerd zijn over de Nederlandse politiek. Studente Pedagogische Wetenschappen Lilly-Rose sluit zich daarbij aan: “Bij reclames van politieke partijen wordt er alleen maar aan sales gedaan, zonder dat ze daadwerkelijk de standpunten duidelijk vertellen.”

Ze vond de afgelopen tijd moeilijk om duidelijkheid te krijgen over de standpunten, zonder hier erg veel tijd in te steken. Bij het op de kaart zetten van een partij, moet er volgens haar kort en krachtig worden verteld waar de partij voor staat en niet alleen gefocust worden op beloftes en mooie plaatjes. Transparantie naar de mensen toe: dat vindt Lilly-Rose belangrijk.

Er moet dus nog veel veranderen om ervoor te zorgen dat studenten op de partij stemmen die het beste bij ze past: “Maak de politiek toegankelijker door beknopte verkiezingsprogramma’s uit te delen op universiteiten en hbo’s en zelfs al op de middelbare scholen.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.