Factcheck: kan massavaccinatie leiden tot steeds meer varianten?

Factcheck: kan massavaccinatie leiden tot steeds meer varianten?

Thierry Baudet is een fanatiek twitteraar. Met 263,6 duizend volgers, heeft de politicus een groot bereik op het sociale platform. Daarnaast is Baudet een fel tegenstander van de vaccinaties tegen het coronavirus. Onlangs retweet hij een tweet van Wouter J. Keller. Keller beweert dat massavaccinatie kan leiden tot steeds meer varianten. Maar klopt dat wel?

Begin van het jaar 2021 is de GGD begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Na schatting van het RIVM heeft nu 87,2% van alle 18-plussers een vaccinatie ontvangen. Dat is een meerderheid van de Nederlandse bevolking.

Volgens het RIVM  zijn er ondertussen al duizenden varianten van het coronavirus. In het laboratorium wordt onderzocht welke varianten er in Nederland zijn en wat dit betekent voor de verspreiding hiervan. De WHO en het ECDC publiceren wekelijks rapporten met zorgelijke varianten. Ook interessante varianten worden in de gaten gehouden. Door ze te volgen en in kaart te brengen kunnen de mogelijk risicovolle kenmerken worden opgemerkt.

Maar hoe ontstaan eigenlijk nieuwe mutaties?
Volgens een explainer video van Universiteit van Nederland maakt een virus ontzettend veel kopieën. Daarvoor misbruikt het virus een soort kopieerapparaten in menselijke cellen. Hierdoor ontstaan er kleine veranderingen, foutjes of mutaties omdat het niet altijd even precies gaat. Hierdoor kunnen er drie dingen gebeuren: het kan zijn dat er niets gebeurd. Dat is meestal het geval. Het kan ook zijn dat het virusdeeltje juist minder succesvol wordt. Hierdoor dringt het minder snel in menselijke cellen binnen en is de kans  groot dat het sneller verdwijnt. Daarnaast kan het gebeuren dat het virusdeeltje juist succesvoller wordt. Het kan besmettelijker worden en juist makkelijker in cellen doordringen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de Britse variant, oftewel de Alfavariant.

En hoe werkt het vaccine?
Universiteit van Nederland legt het als volgt uit: De eerste vaccines die zijn ontwikkeld zijn genetische RNA-vaccines. Het RNA-vaccine bestaat uit een genetische code voor het spike-eiwit. Dat zijn de uitsteeksels op het coronavirus. Deze uitsteeksels gebruikt het virus om binnen te dringen in menselijke cellen. Het vaccine lijkt dus op het virus, maar is maar een heel klein stukje. En niet het hele virus. Als het vaccine in het menselijke lichaam binnenkomt zien de beveiligers van het afweersysteem dat als een indringer en schakelen ze het virusdeeltje uit. Als dan vervolgens het echte coronavirus binnendringt wordt het herkent, en kan het direct uitgeschakeld worden. De gevaccineerde persoon is dan immuun.

Massavaccinatie schadelijk?
 In een artikel in het Reformatorisch Dagblad  betwijfelt Artsen Covid Collectief het nut van massavaccinatie en de coronapas. “Massavaccinatie is onnodig en zelfs schadelijk. Alleen degenen die tot een risicogroep behoren, doen er mogelijk goed aan een vaccin te halen”, verklaart Felix van der Wissel, huisarts in Amersfoort en woordvoerder van het collectief.” vermeldt het artikel.  Er zijn zo’n 2100 BIG-geregistreerde artsen en medisch professionals aangesloten bij het Artsen Covid Collectief. Velen van hen willen anoniem blijven. Maar naast de juist gegeven verklaring wordt er een tegenwoord gegeven door Prof. Olaf Dekkers die juist vraagtekens zet bij de juist genoemde uitspraak. “Gedurende de vaccinatiecampagne daalde het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen per leeftijdscategorie” zegt Dekkers. „Dat laat zien dat vaccinatie, ook in de lagere leeftijdscategorieën, bijdraagt aan het ontlasten van de zorg. Vaccinatie vermindert bovendien de kans op overdracht van het virus. Je laten inenten doe je daarom niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander en voor de maatschappij als geheel”, aldus prof. Dekkers in het artikel.

Conclusie
Concluderend kan er dus vastgesteld worden dat massavaccinatie niet perse zorgt voor meer varianten. Doordat het virus zich altijd zal blijven vermenigvuldigen, zullen er constant nieuwe varianten ontstaan. Juist door een vaccine te nemen is de kans minder groot dat er andere mensen worden besmet en dat het virus zich dus kan muteren. Maar er wordt nog elke dag nieuwe informatie verkregen uit onderzoeken die over de hele wereld worden gedaan. De wetenschap en instanties als het RIVM en WHO zullen altijd met nieuwe ondervindingen komen. Of er dus daadwerkelijk nieuwe varianten ontstaan door massavaccinatie is (nog) nergens vastgesteld.

Over de auteur