Preutsheid binnen de beeldende kunst

Preutsheid binnen de beeldende kunst

Afbeelding; Toos van Holstein

Musea in Wenen zijn klaar met het censureren van naakt op social media. Platformen als TikTok en Instagram kunnen de iets wat blote schilderijen niet waarderen. Accounts van de Weense musea worden daarom vaak gebanned van deze kanalen. Dit maakt het online promoten van de kunst vrijwel onmogelijk en daarom maken ze een bijzondere overstap; kunst wordt vanaf nu tentoongesteld op het platform OnlyFans. 

De kunst uit Wenen staat bekend om haar openheid. Dit is terug te zien in de vele naakte kunstwerken en schilderijen die in diverse musea tentoongesteld worden. Het is dan ook niet de eerste keer dat musea in Wenen verwijderd worden van socialmedia kanalen. Het Albertina museum in Wenen werd in juli van TikTok verwijderd nadat het een halve vrouwelijke borst toonde. Ook mocht het museum vorig jaar een nieuw Instagram account aanmaken vanwege het publiceren van een schilderij door Peter Paul Rubens. Het schilderij uit de Renaissance toonde ongewenst naakt en overschreed de richtlijnen van het platform. Daarnaast heeft ook het Natuurhistorisch museum uit de Oostenrijkse hoofdstad het een tijdje zonder Facebook moeten doen. Het museum plaatste een foto van de Venus van Willendorf. Een oud beeldje uit 1908 was genoeg voor het verwijderen van het gehele account. 

Over naar OnlyFans
Het Weense toerismebureau is klaar met al deze beperkingen en gooit het over een andere boeg. Geïnteresseerden kunnen vanaf nu de kunst, voor een kleine prijs, bekijken op het online platform OnlyFans. Een platform met vrijwel geen regels. Abonnees kunnen tegen een maandelijks bedrag duizenden erotische foto’s en video’s bekijken. Een uitkomst want het is een plek waar de kunst eindelijk, ongecensureerd, bekeken kan worden. 

Tegen de richtlijnen
Op Instagram en Facebook mag het dus niet. In de richtlijnen staat het duidelijk aangegeven. Foto’s van vrouwelijke tepels zijn verboden. Net als digitale content die seksuele intimiteit, genitaliën en close-ups van volledig blote billen. Een groot verschil tussen foto’s en geschilderde kunst is er niet. Instagram zegt hierover: ‘’Ook al is naakt bedoeld als artistiek, het kan nog steeds de richtlijnen schenden.’’ Het zorgt ervoor dat veel gebruikers overschakelen naar een ander platform. Waar de regels toleranter zijn. Het toerismebureau van Wenen vindt het een vorm van mediacensuur en het heeft gevolgen voor huidige kunstenaars. Kunstenaars die hun werk promoten op social media moeten vaak op zoek naar een plan b. Want, de werken die zij het liefst zouden willen publiceren, staat er vaak niet langer dan één dag op.

Mediacensuur
Het online promoten van kunst is daarom niet de enige reden waarom Weense musea hebben gekozen voor een tentoonstelling op OnlyFans. Ze willen mensen bewust maken van de censuur waarbinnen hedendaagse kunstenaars moeten werken. Zo schrijft het Weense persbureau: ‘’Wenen en zijn kunstinstituten zijn het slachtoffer van deze nieuwe golf van preutsheid. TikTok, Instagram en Facebook hebben naaktbeelden, ook kunst, al langer op de zwarte lijst staan.’’

Vorm van preutsheid
Preutsheid binnen de beeldende kunst, een slogan wat al vaker in de geschiedenis ter sprake is gekomen. En nu wordt er gesproken over een nieuwe golf. Preutsheid is een menselijke houding die zich kenmerkt door overzedig gedrag of gemaakte eerbaarheid. Het is een begrip wat binnen de kunst vaak voorkomt. Anno 2021 lijkt alles te mogen? Toch worstelen kunstenaars en musea steeds meer met de vraag wanneer kunstwerken té erotisch zijn, te naakt of te pikant. Een soort afkeer naar naakt, en nu ook op social media.

In de praktijk

Toos van Holstein is Nederlands kunstschilder en uit zich over de situatie in Wenen. ”De digitale media veranderd op dit moment de ethiek van de kunst.” Ze noemt de situatie begrijpelijk maar daarom niet minder zorgelijk. ”Er zijn altijd golven geweest van preutsheid, en dit is er zeker één van.”

Beluister hieronder het interview met Toos van Holstein

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.