Steeds meer getatoeëerde en tatoeërende Nederlanders

Steeds meer getatoeëerde en tatoeërende Nederlanders

Een kleintje of een hele grote. Zwart, wit, rood, blauw of pimpelpaars. Onder je grote teen of achter je oor het is allemaal mogelijk. En steeds meer Nederlanders kiezen ervoor; een tattoo.

Waar een tattoo lang de grootste nachtmerrie van elke moeder was is het nu steeds meer geaccepteerd. Al zijn de meningen over tatoeages nog steeds erg verdeeld. De een kan niet wachten om een nieuwe te laten zetten en wil het liefst helemaal vol en de ander moet er niet aan denken en krijgt het al benauwd bij het idee van het laten zetten van een tattoo.

‘Het is een kwestie van smaak,’ laat Tess Dankers, die zelf geen tattoo wil, weten. ‘Voor mijzelf denk ik dat het geen toegevoegde waarde heeft en heb ik nog nooit de behoefte gevoeld om een tatoeage te laten zetten. Er is gewoon geen mens, ding of ervaring geweest wat ik zodanig koester om het op mijn lichaam te laten vereeuwigen. Want dat is wat je doet, iets op je lichaam vereeuwigen. Alle mensen die ik om mij heen heb die een tatoeage hebben laten zetten zeiden al jaren dat ze iets zo mooi of vet vinden en dat zo graag willen laten tatoeëren. Ik heb dat gewoon nog nooit gehad. Ik denk sowieso dat je er goed en lang over na moet denken als je een tattoo neemt eigenlijk. Maarja, iedereen leeft zijn leven op zijn eigen manier.’

Dat een tattoo nemen een stuk populairder is geworden valt ook te zien aan het groeiende percentage mensen die begonnen zijn met het zelf zetten van stick & poke tattoos. Een vorm van tatoeëren met door middel van een naald gedipt in inkt op de dotwork methode in de huid te prikken.

‘Ik ben begonnen met stick&pokes zetten omdat ik stiekem geen geld had om uit te geven aan een echte tattoo,’ vertelt Maartje van Rooij. ‘Maar daar zit wel meer achter, namelijk het feit dat ik zo graag meer tattoos wilde dat ik maar niet kon wachten op mijn bankrekening. Ook sprak tatoeëren mij altijd aan als kunstvorm, omdat bijvoorbeeld mijn eigen analoge kunst veel leek op tattoo designs. Het zetten van stick and pokes bij mezelf en bij anderen is uitgegroeid tot iets meditatiefs voor me, ik kom helemaal tot rust door de concentratie die ik ervoor moet hebben en de tijd die het in beslag neemt. Ook is het altijd een eer en een plezier dat mensen mijn tekeningen mooi genoeg vinden en me vertrouwen om een tattoo bij hun te zetten.’

In 2011 toen 24% van de Nederlanders tussen de 18 tot 50 jaar een tattoo had is in 2019 35% geworden. In de leeftijdsgroep 18 tot 34 jarigen is dit zelfs 50%, blijkt uit een onderzoek van viking. En hiermee zijn de tattooshops ook enorm gestegen. In 2013 waren dit er rond de 950, nu zijn dit er al meer dan 2000, blijkt uit cijfers van het KVK. Dit gegeven stond alleen niet altijd in een positief daglicht. De groei van de tattooshops gebeurde volgens de brancheorganisatie Tattoo Kunst nogal ongecontroleerd en er worden vaak boetes uitgedeeld. Bij 40% van alle shops in Nederland worden er regelmatig boetes voor slechte hygieëne uitgedeeld. Soms zo ernstig dat de shop ook per direct wordt gesloten.

De verklaring van zo’n enorme groei is een logische kettingreactie. Door het steeds toegankelijker en populairder worden van het zetten van een tattoo is er veel meer aandacht voor het vak en meer vraag naar mensen die tatoeages kunnen zetten. Zo komen er ook steeds meer tattoo artiesten bij. Zeker na de eerste lockdown was de vraag naar een tattoo enorm groot. Sommige tattooshops zaten maanden volgeboekt en iedereen leek zijn niet uitgegeven vakantiegeld uit te willen geven aan een plaatje op hun lichaam publiceerde RTL nieuws. Zo was er in het noorden ook een ‘explosieve groei’ in het aantal tattooshops tijdens de coronapandemie. En dit bood volop kansen voor nieuwe tattoo artiesten. Liet RTV Noord weten.

Zo ook Ymkje Veenstra, beginnend tattoo artiest bij tattoo & piercing shop Artistic Needle in Haarlem. Ze heeft de popacademie in Leeuwarden afgerond en deed hier voornamelijk veel met fotografie en tekenen. Later heeft ze de overstap gemaakt naar tattoo artiest. Haar specialiteit is haar passie voor geometrie en surrealisme. Ze vertelt in het onderstaande audio fragment waarom ze deze stap heeft gemaakt en geeft advies aan tekenaars die een droom hebben om tattoo artiest te worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.