Dodelijk schot op filmset had voorkomen kunnen worden

Dodelijk schot op filmset had voorkomen kunnen worden

Alkmaar- Acteur Alec Baldwin schoot donderdag 21 oktober per ongeluk camera regisseur, Halyna Hutchins dood op de filmset van ‘Rust’ in de Amerikaanse staat New Mexico. Er wordt momenteel onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het incident vond plaats tijdens de opnames voor de western film ‘Rust’. Alec Baldwin speelt de hoofdrol en is daarnaast ook de co-producent. De western film gaat over een bandiet wiens kleinzoon veroordeeld is voor moord en die met hem op de vlucht gaat. De assistent regisseur, Dave Halls zou Baldwin tijdens de opnames het wapen overhandigd hebben en geroepen hebben dat het ‘cold’ was. Dit betekent dat het wapen veilig is en het geen scherp patroon of losse flodder bevat. Echter bleek dit niet zo te zijn. Toen Baldwin oefende met het wapen schoot hij per ongeluk Hutchins dood. Ook raakte daarbij de regisseur, Joel Sauza gewond, die ondertussen het ziekenhuis heeft kunnen verlaten. Halls is in het verleden al een keer ontslagen nadat er een schietincident plaatsvond op de filmset van Freedom’s Path.

Momenteel wordt er ook onderzoek gedaan naar de wapensmid van de film, Hannah Gutierrez-Reed. Nog niet zo lang geleden heeft zij haar eerste project gedaan, waarbij ze de leiding had over de wapens op de set van de film ‘The Old Way’. Voordat ze deze taak op zich nam twijfelde ze of ze er al klaar voor was, maar vertelde later in the Voices of the West podcast dat het allemaal soepel verliep en dat ze hoopt op een lange en coole carrière als wapensmid. Het voorval waarbij Baldwin Hutchins doodschoot, was het derde incident met een wapen op de set ‘Rust’. Uren voor het ongeluk heeft een deel van de filmploeg de set verlaten, onder meer omdat de veiligheidsprotocollen niet werden nageleefd. Zo had Baldwin’s stuntman al twee keer eerder per ongeluk een scherp patroon afgeschoten, nadat er was verteld dat het wapen ‘cold’ was

Vaak worden op filmsets wapens gebruikt met losse flodders, deze worden ook wel ‘blanks’ genoemd. Dit zijn patronen zonder kogelpunt. Wanneer een schot wordt afgevuurd breekt het patroon open, waardoor de ontstane gassen en het verbrande kruit kan ontsnappen, maar geen kogel. Een blank wordt gebruikt op een filmset om een schijnbeeld te creëren. Op beeld ziet het eruit alsof er echt wordt geschoten. In de afbeelding hiernaast is het verschil tussen een patroon met kogelpunt en een blank te zien.

“Een wapen is altijd gevaarlijk”, zegt Ton Verdoes, wapensmid van Verdoes-Techniek. Het is van groot belang om het wapen volledig te controleren en nooit op iemand te richten. Verdoes zegt dat de camerahoeken zo worden gemaakt dat het lijkt alsof er op iemand wordt geschoten, maar in de werkelijkheid word er een flink stuk naast gericht. “Hij heeft dus niet langs de cameravrouw gericht.” Er zijn volgens Verdoes wel meerdere dingen gebeurd die niet kloppen. Hij wil hier niet over speculeren, maar één ding is volgens hem zeker en dat is dat er niet veilig gehandeld is op die set.

De crewleden van de film ‘Rust’ gebruikten een paar uur voor het dodelijke ongeluk wapens met scherpe patronen. Ze schoten op blikjes, wat in de Amerikaanse woestijn legaal is. In Nederland is de wapenwet scherp. Iemand mag alleen op een schietvereniging schieten of onder deskundige begeleiding van een instructeur. “In Amerika zou het vele malen strenger moeten, ik vind het beleid daar te soepeltjes.” Volgens Verdoes zou er nooit een scherp wapen op een set gebruikt mogen worden. “Op een filmset in Nederland zijn er nog meer beperkte factoren aangebracht aan een filmwapen. Een goede wapensmid zal een wapen voorzien van een blokkade in de loop, waardoor er in geval van bijvoorbeeld moedwil toch een scherp patroon geladen zou worden er nooit een projectiel of kogelpunt uit de voorkant van de loop kan komen. Het schot zou afgaan en het wapen zou ernstig beschadigen, en de schutter zou mogelijk ook gewond raken, maar een dodelijk ongeval zal uit te sluiten zijn. Als op de filmset in New Mexico een dergelijke extra wapenveiligheid was toegepast dan had dit drama voorkomen kunnen worden.”

Baldwin laat op sociale media weten dat hij in schok en verdrietig is over wat er is gebeurd. De vader van Hutchins, Anatoly Androsovych acht Baldwin niet verantwoordelijk voor de dood van zijn dochter. Het is volgens hem de verantwoordelijkheid van de mensen die zich met de wapens bezighielden. Echter is nog niemand aangeklaagd voor het schietongeluk. Wel zijn de opnames voor de film voorlopig stilgelegd

In het interview hieronder verteld Verdoes meer over dit onderwerp.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.