Factcheck: Supportersgeweld incidenten of patroon?

Factcheck: Supportersgeweld incidenten of patroon?

Voetbalsupporters in het stadion | Foto: Pexels, Pixabay

Supportersgeweld, het was weer vol op in het nieuws deze maand. Na de wedstrijd NEC – Vitesse waren er ongeregeldheden en werden politiebusjes gesloopt [1]. Ook bij FC Twente – Willem II ging het fout, op verschillende beelden op sociale media is te zien hoe de fans van de bezoekende club uitbreken. Fans van FC Twente kwamen daarop af en hierdoor ontstond er een confrontatie tussen beide supportersgroepen [2].

Directeur van de Eredivisie CV, Jan de Jong, zegt in het programma Dit is de Dag dat de toename van supportersgeweld in stadions niet structureel is maar een reeks incidenten zijn. Dat er hard wordt opgetreden tegen supportersgeweld is duidelijk, maar is het supportersgeweld dan ook een incident of is hier toch meer aan de hand?

Verleden van supportersgeweld

Supportersgeweld kent al een lange geschiedenis als je de voetbalgeschiedenis bekijkt. In 1971 werd Nederland voor het eerst geconfronteerd met supportersgeweld, een vol blik bier werd tijdens de wedstrijd PSV – Real Madrid tegen grensrechter David Barrett aangegooid [3]. Op 24 mei 1974 gaat het helemaal mis in de Kuip bij Feyenoord – Tottenham Hotspur. Tottenham supporters, grotendeels onder invloed van veel alcohol, slaan door in het stadion en door deze supportersrellen raken 150 Rotterdammers gewond [4]. In 1987 is de slag om het Zuiderpark tussen aanhangers van FC Den Haag en Ajax en tien jaar later is de slag om Beverwijk waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie overlijdt na klappen van een klauwhamer en steekwonden in zijn rug. Ook in de jaren 2000 tot en met nu kende het Nederlandse voetbal genoeg supportersgeweld, in 2002 braken er rellen uit tussen Ajax en FC Utrecht in het stadion.

Corona reden van rellen?

De coronacrisis en de lange lockdown wordt vaak genoemd als reden van de supportersrellen. Specialist in de massapsychologie, Jan Derksen, voorspelde al meer agressie nu de stadions weer vol mogen. ‘’De mensen hebben zich anderhalf jaar meer dan gemiddeld gefrustreerd gevoeld en die frustratie leidt tot agressie.’’ Aldus Derksen in het programma De Wereld van Sofie op Radio 1 [5]. ‘’Corona is niet de verklaring voor al die gevallen van agressie in het voetbal, wel de aanleiding. De verklaring is eenvoudig: wij hebben als mensen een dierlijk natuur, waar door onze opvoeding een laagje beschaving overheen gelegd wordt. Maar dat laagje is maar dun.’’

Geweldsincident of geweldspatroon?

In 1971 konden we het gooien van een vol blik bier nog als een incident beschouwen binnen het voetbalgeweld, maar 50 jaar verder is het gooien van bier eerder een traditie geworden dan een incident gebleven ook buiten het voetbal is het tafereel vaak te zien [6]. In 1974 raakt Nederland voor het eerst in aanraking met hooliganisme en in 2021 is daar nog steeds sprake van. Van geweldsincidenten is dan geen sprake meer, maar een patroon wordt zichtbaar. In alle decennia vanaf de jaren 70 is er sprake geweest van supportersgeweld, van rellen in de Kuip naar rellen langs de snelweg tussen Feyenoord en Ajax supporters in de jaren 90 tot aan confrontaties met de politie en supporters van NEC in 2021.

Conclusie

Als je ieder nieuw voetbalseizoen weer op nul incidenten begint dan blijf je inderdaad alleen incidenten zien. Als je het door de jaren heen bekijkt zie je dat het geen incidenten meer zijn maar een patroon. Al sinds de jaren 70 is er supportersgeweld en het is daarna nooit afgenomen. Wedstrijden zoals Ajax – Feyenoord en andersom worden zelfs uit vrees voor supportersgeweld gespeeld zonder uitsupporters. De uitspraak van Jan de Jong klopt dus wel als je het per seizoen bekijkt, maar door de jaren heen is er eerder een geweldspatroon dan een geweldsincident.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *