De naweeën van de coronacrisis binnen de theaterwereld

De naweeën van de coronacrisis binnen de theaterwereld

De culturele sector heeft het tijdens de coronacrisis niet makkelijk gehad. Zo ook de theaterbranche. Voor een uitstapje naar het theater, bioscoop of concertzaal heb je tegenwoordig een coronatoegangsbewijs nodig. Zo’n toegangsbewijs houdt het risico op besmetting zo laag mogelijk. Vorig jaar zijn er bij theaters in het hele land een groot aantal marketing en technische medewerkers ontslagen, hierdoor hebben deze theaters ná de strenge lockdown moeite met het promoten en organiseren van toneelstukken. Bij Theaters Tilburg hebben ze goed nagedacht over de periode na corona. Waar andere theaters in Nederland echt gereset zijn door de coronacrisis is dat binnen het Tilburgse bedrijf anders. Zij hebben namelijk gekort op personeel binnen de horeca-afdeling van Theaters Tilburg. De technische teams en marketingteams zijn volledig in takt gebleven waardoor het bedrijf niet in een vergelijkbaar personeelstekort zit ná de coronacrisis als collega-bedrijven. Het Tilburgse theater is sinds maart 2020 altijd op zoek geweest naar mogelijkheden binnen de huidige maatregelen en is hard aan het werk voor een wederopbouw van de cultuursector.  Onze redacteur Jaap de Bakker sprak hierover met directeur bestuurder Rob van Steen.

Volgens lid van Vereniging Vrije Theaterproducenten Rick Engelkes heerst er binnen Nederland een angst of je binnen de huidige maatregelen veilig naar theatervoorstellingen kunt gaan. Ook stelt hij dat mensen die vaak naar het theater gaan vaak vooruitplannen. ‘Als er een show in januari is, kun je normaal gesproken maanden van tevoren kaarten kopen.’ Verteld hij aan RTL-nieuws, ‘Nu is die kaartverkoop pas in november en december. Last-minute kaarten kopen doen veel mensen niet.’

68 miljoen aanvullende coronasteun

Het kabinet heeft op 29 november aangekondigd 68 miljoen euro vrij te maken voor de hele cultuursector tot het eind van het jaar. De nieuwe maatregelen hebben grote impact op de hele sector. Het bedrag zal uiteindelijk gebruikt worden om BIS- en Erfgoedinstellingen te ondersteunen en om meerjarig gefinancierde instellingen zoals Rijksculturenfonden bij te staan. Ook worden individuele makers binnen de cultuursector ondersteunt.

Volgens culturele belangenorganisatie de Creatieve Coalitie moet er een vangnetregeling komen voor freelancers die te maken krijgen met annuleringen als gevolg van corona. Volgens deze organisatie waar 45 organisaties bij zijn aangesloten sluit het steunpakket onvoldoende aan bij de belangen van freelancers en zzp’ers in de cultuursector. De 68 miljoen euro die vrijkomt voor de culturele sector zou volgens de Creatieve Coalitie niet goed terecht komen aangezien het vooral bij grote instellingen terecht komt, dat blijkt uit een onderzoek van de BoekmanStichting. Volgens de Coaltie zoudden zzp’ers en flexwerkers voor een aparte compensatie en vangnetregeling in aanmerking moeten komen. Dit laat de belangenorganisatie weten in een brief die medeondertekend werd door de Taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerkingsverband van ruim 100 branche-, beroeps- en belangenorganisaties.

Instandhouding lokale en regionale cultuur

Een bedrag van 51,5 miljoen euro wat eerder al gereserveerd stond voor de instandhouding van de lokale en regionale cultuur zal verdeeld worden tussen gemeentes en provincies. Dit geldt was eerder dit jaar al beloofd maar was nog niet uitgekeerd, nu wordt het bedrag uiteindelijk écht uitgekeerd voor het nieuwe jaar.

De vraag is nog maar of deze steunpakketten voldoende zijn voor de theaterbranche om de coronacrisis te overleven. De laatstingevoerde coronamaatregelen zijn namelijk niet mals: alle culturele locaties binnen de theaterwereld hebben te maken met een capaciteitsbeperking en moeten bezoekers een vaste zitplaats geven op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook mogen locaties enkel open zijn van 05:00 in de ochtend tot 17:00 in de middag. Dit is een extra harde klap omdat de agenda’s van instellingen net weer gevuld waren is dit een extra harde klap, stelt de rijksoverheid. Zelfstandigen binnen de cultuurwereld zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die vanwege de nieuwe coronamaatregelen niet door kunnen gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *