Fact-check: Jonge kinderen ‘nauwelijks’ risico bij coronabesmetting

Fact-check: Jonge kinderen ‘nauwelijks’ risico bij coronabesmetting

“Kleine kinderen lopen nauwelijks risico bij een coronabesmetting.” Dit beweert Gjalt Jellesma, voorzitter Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), in een artikel van BNR. Volgens Coen Berends, woordvoerder Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), klopt deze bewering. 

In het artikel van de BNR webredactie deelt Jellesma zijn mening over de quarantaineregel voor de kinderopvang. Zo vindt hij dat de quarantaineplicht een ‘groffelijke maatregel’ is. Voor de ouders is dit erg frustrerend en voor de kinderen slecht, zegt Jellesma. Hij hoopt daarom ook dat de quarantainemaatregel opgeheven wordt. Hij maakte in dit artikel de bewering dat kleine kinderen nauwelijks risico lopen bij een coronabesmetting. Deze bewering is correct, zo zegt Berends; “Uit het onderzoek wat we doen blijkt dat kinderen vaker geen of milde klachten hebben. Ook ziekenhuisopname komt bij kinderen veel minder vaak voor dan bij volwassenen. Dit blijkt uit de opnamecijfers van stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie).” 

Volgens het RIVM is de rol van de verspreiding van het virus afhankelijk van de leeftijd. “Hoe jonger het kind, hoe kleiner de rol bij de verspreiding.” Het RIVM doet verschillende onderzoeken naar de verspreiding van SARS-CoV-2 bij kinderen, zegt Berends. Het RIVM:

  • bestudeert de meldingen en uitbraken van COVID-19 die de GGD’en in Nederland doen. 
  • houdt de registraties van huisartsen bij samen met Nivel-peilstations. 
  • onderzoekt personen met COVID-19 en hun contacten. 
  • is gestart met een onderzoek naar SARS-CoV-2 besmettingen op basisscholen. 
  • doet onderzoek naar bloed van mensen op antistoffen tegen COVID-19 in de zogenoemde PIENTER Corona studie. 
  • houdt relevante literatuur over kinderen en COVID-19 bij, hierbij kijken ze naar onderzoeken die in andere landen zijn uitgevoerd.

Berends zegt dat uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat kinderen tot achttien jaar wel besmet raken, maar minder vaak dan volwassenen. “De kinderen hadden vaker geen of milde klachten bij besmetting in vergelijking met volwassenen. Bij het coronavirus lijken jongere kinderen het virus minder gemakkelijk aan elkaar en volwassen over te dragen, dan oudere kinderen en volwassenen.” Deze bevindingen komen overeen met de resultaten van buitenlandse studies in onder meer China en Australië.

Opmerkelijk is dat Jellesma benoemt dat er ‘nauwelijks’ besmettingen zijn onder jonge kinderen. Dit is een onduidelijke aanduiding. Nauwelijks betekent niet niemand, maar ook niet heel veel. Maar hoeveel dan wel? Volgens het RIVM was in 2020 0,4 procent van de COVID-patiënten op de Intensive Care (IC) onder de 4 jaar oud. In vergelijking met de volwassenen (99,3 procent) is dit een laag aantal. Echter hebben er volgens het NICE jaarboek van 2020 6.590 mensen op de IC gelegen. Van deze mensen waren er dus ongeveer 27 kinderen onder de 4 jaar oud. Dit zijn er voor over een heel jaar niet veel.

Kortom, de claim van Jellesma is dus correct. Kinderen hebben vaak geen of milde klachten en lopen minder risico. Ook wordt het virus onder jonge kinderen minder snel verspreid. Echter is het woord ‘nauwelijks’ een onduidelijke benaming.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.