Coronaregels in skigebieden alweer aangescherpt

Coronaregels in skigebieden alweer aangescherpt

Lienz Oostenrijk

Het skiseizoen is weer begonnen. Nu het aantal coronabesmettingen in Europa weer toeneemt, verzwaren veel landen hun coronamaatregelen. Ook in de skigebieden worden de regels langzamerhand weer strenger. Voor de wintersporter is dat natuurlijk vervelend nieuws.

De regels verschillen sterk per land. Er is geen sprake van een Europese aanpak.

Oostenrijk

Het land kampt met een oplopend aantal coronabesmettingen. Daardoor neemt het aantal ziekenhuisopnames, en daarbij de bezetting op de intensive care afdelingen weer toe. In het land heeft slechts 65% van de inwoners zich tegen het coronavirus gevaccineerd. Mede daardoor heeft Oostenrijk als eerste Europese land het 2G beleid ingevoerd. Het 2G beleid geldt op de pistes en bij de liften, maar ook in de après-ski. Je kunt dus niet meer naar boven met enkel een bewijs van een negatieve coronatest. Wel mogen de liften op 100% van de bezettingscapaciteit opereren. Het coronabewijs wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen aan de kassa’s. Op plaatsen waar het 2G beleid niet van kracht is geld een 3G beleid, en een mondkapjesplicht.

Regionale verschillen

In Oostenrijk is een soort puntenplan. Het 5-Stufenplan. Code 5 is het zwaarst. In de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Oberosterreich geldt er vanaf 21 november een lockdown voor iedereen, zowel gevaccineerd als ongevaccineerd. Eerder gold er al een lockdown voor ongevaccineerden van 10 dagen. Hoe lang de nieuwe lockdown gaat duren,  is nog niet bekendgemaakt.

Nederlanders naar Oostenrijk

Ook veel Nederlandse skileraren reizen deze winter weer af naar Oostenrijk. Skilerares van Skivereniging De Wolfskamer in Huizen, Margit vertelt: Oostenrijk is er alles aan gelegen het skiseizoen door te laten gaan, maar komen de buitenlandse toeristen niet; wat moet je dan met buitenlandse skileraren”, vraagt zij zich af. “Maar alles valt en staat natuurlijk met wat het reisadvies gaat worden, en of we wel of niet kunnen en mogen reizen”. De plaatselijke autoriteiten hebben reeds bekendgemaakt dat Nederlanders in Oostenrijk een boostervaccin kunnen krijgen. Nederlanders die met het Janssen-Vaccin zijn gevaccineerd, worden in Oostenrijk vanaf 3 Januari 2022 niet meer als volledig gevaccineerd gezien. De Nederlandse demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Hugo De Jonge, heeft via diplomatieke weg laten weten, het niet eens te zijn met de aangescherpte Oostenrijkse regels omtrent vaccinatie. De minister vind dat ieder Europees land gewoon de regels volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA moet opvolgen. In Nederland is het helaas nog niet mogelijk om een booster vaccin te krijgen. Als eerste begint ons land met het beschikbaar stellen van booster vaccins voor de meest kwetsbare doelgroepen, en zal het met het huidige beleid dus nog wel even duren, voordat de wintersporter in Nederland zelf zijn booster – vaccin kan halen. Tenzij er een beleidswijziging wordt doorgevoerd natuurlijk, want de Nederlandse reisbranche roept de politiek daar inmiddels al wel toe op.

Frankrijk

In Frankrijk geldt momenteel code geel. De regels zijn er niet zo streng als in Oostenrijk, en is 1 prik met een Janssen-vaccin vooralsnog genoeg. Het land zet alles op alles, om het wintersportseizoen door te kunnen laten gaan.

Onzekere tijden

Voor de wintersportliefhebber is het de komende weken dus nog spannend. Helemaal omdat het vorige seizoen al in duigen viel. In februari zat heel Europa, namelijk nog op slot met als gevolg dat veel wintersporters hun vakantie moesten annuleren. Maar het meest getroffen zijn ze in de skigebieden zelf, waar het toerisme van groot economisch belang is. De grote skigebieden hebben het tot nu toe overleeft. Margit: “Sommige kleine skigebieden zijn failliet, maar dat zijn echt hele kleine skigebiedjes.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.