De Tweede Kamer heeft de afgelopen dagen druk gedebatteerd over het landelijk invoeren van een 2G-beleid. Een aantal partijen hebben felle kritiek op deze maatregel, terwijl anderen het juist een noodzaak noemen. Tot nog toe hebben zij hier geen beslissing over kunnen nemen. Deze donderdag hadden wij lijsttrekker van D66 Utrecht Maarten Koning te gast in onze talkshow. Hij ging in debat met de commissievoorzitter van SGP-jongeren Arco Verschoor over de invoering van het 2G-beleid. Bekijk het fragment onderaan de pagina!
Waar je bij het 3G-beleid nog overal binnen kon komen met een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een coronaherstelbewijs, geldt dat bij een 2G-beleid alleen nog maar voor de laatste twee. Je moet dus verplicht zijn gevaccineerd óf corona hebben gehad. Dit geldt voor plekken als cafés, restaurants en kantines. Voor mensen die tot nu toe steeds binnenkwamen met een negatief testbewijs, valt in dat geval ook hun laatste optie weg. En daar is lang niet iedereen het mee eens.
Partijen als de SGP, PVV, en Forum voor Democratie noemen het pure vaccinatiedwang. Zij vinden dat mensen nu indirect worden gedwongen zich te laten vaccineren, omdat het alternatief is dat zij op allerlei plekken niet meer welkom zijn. Volgens het College voor de Rechten van de Mens zou de keuze voor een 2G-beleid op dit moment niet goed genoeg zijn onderbouwd. Zij vinden dat het demissionaire kabinet per mensenrecht moet uitleggen wat de inkeping van dit recht rechtvaardigt.
Er zijn ook enkele partijen die een 1G-beleid als alternatief voorstellen. De CU, maar ook bijvoorbeeld GroenLinks vinden het minder ingrijpend wanneer iedereen alleen binnen kan komen met een negatief testbewijs. Dit geldt dan natuurlijk ook voor mensen die wél gevaccineerd of herstellend zijn. De CU zegt dat op deze manier niemand wordt buitengesloten en je toch met enige zekerheid kan zeggen dat er geen besmette mensen aanwezig zijn.
Volgens Maarten Koning van D66 Utrecht is het 1G-beleid geen goede optie. Hij twijfelt aan de bereidheid van de Nederlander om voor ieder horeca- of bioscoopbezoek een coronatest te doen. Al helemaal als je gevaccineerd bent, en eindelijk van dat eeuwige testen af was. Daarnaast denkt hij dat het enorm veel geld gaat kosten om heel Nederland te kunnen voorzien van al die testen. En dan is het nog maar de vraag of dat geen weggegooid geld is. We hebben eerder al een situatie gezien waarin veel van belastinggeld betaalde testen de prullenbak in konden.
De D66 is dan ook, net zoals de VVD, voor een 2G-beleid. Zij denken dat het invoeren hiervan noodzakelijk is om de snel oplopende ziekenhuisopnames en besmettingen tegen te gaan. Afgelopen week kwam het daggemiddelde op 17.000 nieuwe gevallen per dag en daarmee is een record gezet. Volgens Hugo de Jonge zijn meer lockdowns onvermijdelijk, mocht de Tweede Kamer het 2G-beleid niet willen doorvoeren. Volgens hem is er op dit moment geen andere uitweg.
In het buitenland spelen zich dezelfde discussies af. De Belgische regering verscherpte onlangs nog de coronamaatregelen door de mondkapjesplicht uit te breiden en thuiswerken grotendeels te verplichten. Ook daar hebben adviseurs aangeraden om het 2G-beleid in te voeren, maar zover kwam het nog niet. In Oostenrijk durfde de regering deze stap afgelopen week al wel te zetten. Daar ligt de vaccinatiegraad echter veel lager dan in Nederland: maar 65 procent is gevaccineerd.
In delen van Duitsland is het 2G-beleid al een tijdje van kracht. Toch blijven de besmettingen oplopen. Dit kan te maken hebben met het feit dat het 2G-beleid daar niet in alle situaties van toepassing is. Kanselier-kandidaat Olaf Scholz pleit daarom ook voor een nationale invoering van het 2G-beleid. Dit kan voor een hoop mensen natuurlijk ook net dat laatste zetje zijn om zich te laten vaccineren.
Maarten Koning zou ook graag een nationaal 2G-beleid in Nederland zien. Wij nodigden hem deze donderdag uit in onze talkshow om te praten over de invoering van een 2G-beleid. Hij ging hierover in gesprek met onze presentatoren Annemijn en Twan én commissievoorzitter van SGP-jongeren Arco Verschoor. Verschoor is juist tegen het invoeren van een 2G-beleid. Niet heel onverwachts als je weet dat de weerstand het grootst is bij achterban van de SGP: maar 7% is voor het 2G-beleid.
Je kunt het fragment uit de talkshow hieronder bekijken!