2G beleid: haalbaar of te ingrijpend?

2G beleid: haalbaar of te ingrijpend?

Het demissionaire kabinet heeft op 12 november 2021 weer nieuwe maatregelen genomen om het aantal coronabesmettingen naar beneden te brengen. Na maanden versoepelingen en losgelaten regels is de situatie nu zo grim dat er toch weer ingegrepen moet worden. Echter heeft het kabinet deze keer niet alleen korte termijn oplossingen bedacht, maar zitten zij nu ook te kijken of op lange termijn het gevreesde 2G beleid gevoerd kan worden. De vraag is of het 2G beleid wel in Nederland gevoerd kan worden.

Het 2G beleid zou inhouden dat de bevolking niet zomaar toegelaten kan worden in winkels, restaurants of evenementen met een negatieve coronatest. Dit soort activiteiten kunnen dan vanaf het moment dat het 2G beleid ingevoerd wordt door mensen die gevaccineerd zijn en een geldige QR-code hebben, of wanneer zij recentelijk genezen zijn van het coronavirus. Het aankomende 2G beleid zou dus slecht nieuws zijn voor ongevaccineerden in de samenleving, omdat het betekent dat hun enige uitweg om nog activiteiten te kunnen doen ook weggenomen wordt. Dit 2G beleid wordt ook al in Oostenrijk en in bepaalde gedeeltes van Duitsland uitgevoerd. In Oostenrijk wordt dit beleid zelfs zo streng uitgevoerd dat alleen ongevaccineerden in een lockdown zitten. Zij mogen alleen maar naar buiten voor essentiële handelingen zoals boodschappen doen of voor werkgerichte taken, zo meldt het AD.

De kans lijkt klein dat dit ook in Nederland zo gaat gebeuren. Volgens NU.nl krijgen ondernemers zelf de keuze om het 2G beleid uit te voeren. Ondernemers van bijvoorbeeld horecabedrijven kunnen zelf dan bepalen of zij doorgaan met het huidige 3G beleid, of dat zij overstappen naar het 2G beleid. De kans dat horecabedrijven het 2G beleid gaan uitvoeren hangt dus nog in de lucht. De maatregelen die nu al tegen de horeca zijn genomen, namelijk een eerdere sluitingstijd voor restaurants en cafés, heeft nog steeds een bittere smaak bij de meeste ondernemers. Vooral omdat er duidelijk naar voren is gekomen dat de meeste coronabesmettingen volgens het AD thuis gebeuren en niet in de horeca. Voor nu dus nog geen verplichting, maar of dat zo blijft is nog maar de vraag.

De Tweede Kamer is in het geheel nog erg verdeeld over de invoering van het 2G beleid. Partijen als D66 en de VVD zijn voor deze invoering, maar de twijfel hangt nog erg boven het hoofd bij partijen als het CDA en de ChristenUnie. Vooral de ChristenUnie zit nu in een lastige situatie. Volgens de NOS diende de partij in maart 2021 een motie in waar er in Nederland geen dwang mag zijn om een vaccinatie te nemen. Deze motie werd door een volle meerderheid in de tweede kamer gesteund. Nu het 2G beleid op de deur begint te kloppen begint lijkt deze dwang steeds meer het geval. Het is wel van belang voor de VVD en D66 dat de ChristenUnie uiteindelijk voor een 2G beleid stemt, anders kan het niet uitgevoerd worden.

Dat er op dit moment iets gedaan moet worden lijkt voor de meeste mensen wel duidelijk. Op 15 november alleen al waren er meer dan 19.000 positieve coronatests gemeld en waren er tweeduizend mensen opgenomen in het ziekenhuis met coronaklachten, de cijfers rijzen dus de pan uit. De vraag is of het 2G beleid hiervoor de geschikte oplossing is. Op coronadashboard van de Rijksoverheid zijn de cijfers duidelijk: bijna 85 procent van de Nederlandse bevolking is gevaccineerd. Dus een vaccinatiegraad lijkt tot zover ook niet een definitieve oplossing. Deze discussie lijkt dus nog niet afgelopen te zijn. En de redactie van Livenews4you wil ook verder gaan met deze discussie. Op 18 november 2021 heeft de redactie Maarten Koning, gemeenteraadslid van D66 Utrecht, en Arco Verschoor, Commissievoorzitter Binnenland voor de Jongeren SGP uitgenodigd om over dit aangrijpende beleid te discussiëren. Wat vinden beide partijen van dit aankomende beleid, en zien zij zelf ook nog andere oplossingen die nog niet besproken zijn? Presentatoren Annemijn Fleer en Twan Verloop gaan met hen in discussie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.