Noodgedwongen een vierdaagse schoolweek door een te hoog lerarentekort

Noodgedwongen een vierdaagse schoolweek door een te hoog lerarentekort

Afbeelding; PixaBay

Op steeds meer basisscholen in Nederland lijkt het de enigste oplossing: het invoeren van een vierdaagse-schoolweek. Het lerarentekort loopt steeds verder op en scholen zitten met hun handen in het haar. Leerlingen naar huis sturen wil natuurlijk niemand, maar wat als de nood zo hoog is dat het de enige optie lijkt? 

Één op de vijf scholen zouden deze vierdaagse schooldag overwogen hebben. Dit komt uit een onderzoek door de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Vanuit diverse onderwijsorganisaties is er begrip voor deze situatie. ‘’Liever vier dagen kwalitatief onderwijs in plaats van vijf dagen slechter onderwijs,’’ zijn geluiden die we vanuit deze betrokkenen horen. De begripvolle reacties maken de noodoplossing niet gelijk legaal. Een basisschool mag maximaal zeven weken in het jaar kiezen voor een verkorte lesweek, de Onderwijsinspectie en het Ministerie van onderwijs ziet hier streng op toe. 

Door deze wetgeving kiezen steeds meer scholen voor andere oplossingen. Elke klas één dag in de week extra naar huis. Zo kan de school toch open blijven. Een schijnoplossing volgens veel basisscholen. Zolang de vacature niet vervuld is, zullen ze op deze manier te werk blijven gaan. ‘’We kunnen tenslotte niet anders’’ zegt ook basisschooldirecteur Jan Punt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.