Gedocumenteerden: wel gevaccineerd maar geen QR-code?

Gedocumenteerden: wel gevaccineerd maar geen QR-code?

CoronaCheck app

Duizenden ongedocumenteerden mensen in Nederland hebben zich laten vaccineren. Alleen kunnen deze mensen geen QR-code krijgen en geen coronatoegangsbewijs laten zien. Deze mensen hebben geen geldig Burgerservicenummer. Hierdoor kunnen zij geen faciliteiten bezoeken. 

QR-code
Normaal gesproken gaat Yadir* in Nijmegen op pad om leuke dingen te doen, maar doordat hij geen QR-code kan krijgen is hij supervaak thuis. Hij vertelt: ‘’Ik kan ook niet testen want als je test moet je een legitimatiebewijs hebben en dat heb ik niet.’’ Van te voren wist hij niet dat hij geen QR-code zou krijgen als hij zich laat vaccineren. ‘’Ik heb spijt dat ik ben gevaccineerd als ik met het vaccinatiebewijs niks kan doen”, aldus Yadir.

Stichting Gast
Als uitlaatklep gaat Yadir naar Stichting Gast. Medewerker Sybrand Punt van Stichting Gast zegt: ‘’Ongedocumenteerden mensen kloppen bij ons aan voor noodzakelijke hulp en kennismaking gesprekken en dan kunnen ze gast bij ons worden.” Stichting Gast zorgt voor leefgeld, voedselbank pakketten, en helpt ze met een toekomstplan te maken. Sybrant Punt vindt dat de overheid zich moet inzetten voor een hele belangrijke en kwetsbare groep.

September
In september beloofde het ministerie van VWS dat ongedocumenteerden na vaccinatie een QR-code zouden krijgen. GGD Utrecht is nu de enige die de ongedocumenteerden een QR-Code geeft.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.