FNV roept winkels op: sla Black Friday dit jaar over

FNV roept winkels op: sla Black Friday dit jaar over

Volgende week vrijdag, op 26 november is het weer zo ver: Black Friday. Tijdens dit uitverkoopfestijn kunnen de shopaholics onder ons hun hart ophalen, want er zijn genoeg goede deals te vinden. Hoewel winkels en webshops momenteel hun handen vol hebben aan de voorbereidingen, zijn er ook zorgen nu de besmettingscijfers oplopen en er afgelopen week nieuwe maatregelen zijn afgekondigd. De FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) doet zelfs een dringende oproep aan werkgevers en de politiek: sla Black Friday dit jaar over.

Zwarte vrijdag
Black Friday is overgewaaid uit Amerika, maar wint de laatste jaren ook in ons land aan populariteit. Het wordt altijd op de vierde vrijdag van november gevierd, een dag na Thanksgiving. Deze feestdag valt telkens op de vierde donderdag van november. Macy’s – een bekende winkelketen in de Verenigde Staten – hield in 1924 een parade in New York om Thanksgiving te vieren en spoorde consumenten aan om kerstinkopen te doen. Black Friday betekent letterlijk ‘zwarte vrijdag’ en verwijst hiermee naar de shop chaos die in de jaren 50 ontstond in de Amerikaanse stad Philadelphia. Op de maandag na Black Friday gaan de deals online verder, deze dag wordt Cyber Monday genoemd.

Krankzinnige drukte
De FNV roept winkels op om Black Friday dit jaar over te slaan. De coronacijfers rijzen de pan uit en vorig jaar ging het al flink mis: na de vierde vrijdag van november liepen de besmettingscijfers enorm op. In het centrum van Rotterdam werden wegens drukte alle winkels gesloten door burgermeester Aboutaleb. Grote winkelketens verscholen zich toen achter het feit dat zij de ‘drukte zouden spreiden’. In de praktijk resulteerde dit echter tot wekenlange drukte in winkels en distributiecentra. Volgens FNV Winkelstraat bleek het een ‘kardinale fout’ dat dit krankzinnig drukke uitverkoopfestijn doorging.

De vakbond stuurde eerder deze maand een brief naar onder andere Intretail, brancheorganisatie van grote winkelketens, en Hubert Bruls. Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgermeester van Nijmegen.

Verantwoordelijkheid
Het bestuur van de FNV vindt dat de grote winkelketens in de winkelstraten en online hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij gaan vooral voor de hoge winsten, en kijken niet meer naar de menselijke maat of de veiligheid. Daarom is het volgens de FNV belangrijk dat de politiek nu ingrijpt: zo wordt de gezondheid van medewerkers en de klanten beschermd. Als winkels ervoor kiezen om Black Friday over te slaan, blijft grote drukte dit jaar uit en hoeven er geen strengere maatregelen te komen in de winkelstraten.

Aangepaste openingstijden
Door de nieuwe maatregelen zijn de openingstijden voor niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels, beperkt en moeten de deuren om 18:00 sluiten. Dit is volgende week ook het geval. Volgens winkelorganisaties wordt het hierdoor juist drukker. “Er komen zeven weken feestdageninkoop aan. Wij roepen klanten al tijden op om gespreid te winkelen, bijvoorbeeld aan het eind van de winkeldag. Precies nu beperkt het kabinet de openingstijden. Dat vinden wij niet verstandig”, aldus een woordvoerder van Intretail.

Annemarie van der Wal is sinds 2018 werkzaam als manager herenschoenen- en mode bij de Bijenkorf in Amsterdam. Het warenhuis doet ook mee aan Black Friday. “Het koopjesfestijn duurt bij ons doorgaans een aantal dagen, van woensdag tot en met vrijdag. Dit noemen wij Sintvoordeel: tot dertig procent korting op geselecteerde artikelen. Black Friday valt hier middenin.” De winkels zijn normaalgesproken ook langer open – meestal tot een uur of tien – maar door de milde lockdown is daar dit jaar geen sprake van. Ook geldt er een maximum voor het aantal bezoekers.

Of Black Friday dit jaar wel verantwoord is? Annemarie knikt van wel. “In mijn beleving is het verantwoord om bij ons te komen shoppen omdat ik persoonlijk geen angst voel met betrekking tot corona. Het personeel merkt ook dat de bezoekers geen angst of drempel ervaren. De klanten die dit wel lastig vinden shoppen veel online of komen op rustige momenten. Shoppen is dus voor iedereen mogelijk. Zowel fysiek als online.”

Grote spelers
Afgelopen donderdag schoof Linda Vermeulen, bestuurder bij FNV Winkelstraat – weliswaar online – aan tijdens de eerste talkshow van LiveNews4You. Ze sprak over het overslaan van Black Friday, en de financiële gevolgen voor winkels. “Het is natuurlijk vervelend voor de kleine ondernemers, maar de grote spelers zoals de Mediamarkt en Bol.com maken ontzettend veel winst.”

Bekijk hieronder het fragment met Linda Vermeulen:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.