Volop verassingen bij WK kwalificatie

Volop verassingen bij WK kwalificatie

De kampioensbokaal omringt door geld | Foto: QuinceCreative, Pixabay

De WK-kwalificaties zitten erop de gekwalificeerden zijn bekend. Het WK in Qatar begint over een jaar en favorieten Portugal en Italië zijn nog niet gekwalificeerd en moeten het uitvechten in de play-offs. Het Nederlands Elftal plaatste zich na een 2-0 overwinning op Noorwegen wel voor het WK.

De beslissingen vielen allemaal de afgelopen week. Portugal vocht thuis samen met Servië om de felbegeerde ticket voor kwalificatie van het WK in Qatar. Het duel tussen Portugal en Servië begon slecht voor de Serven, Nemanja Gudelj, ex-speler van AZ en Ajax, ging de fout in waardoor Renato Sanches de 1-0 binnen schoot in de tweede minuut. De Serven die de hele wedstrijd wel wat beter waren dan de Portugezen, maar niet tot grote kansen kwamen, kwam toch op 1-1. Ajax aanvoerder Dusan Tadic zag zijn schot van richting veranderd worden waardoor keeper Rui Patricio niet op tijd redding kon brengen. In de tweede helft leek het erop dat Portugal met de gelijke stand zich ging kwalificeren voor het WK in Qatar. Toch was het Servië die aan het kortste eind trok, een mooie voorzet van Tadic vanaf rechts draaide naar de tweede paal waar spits Aleksandar Mitrovic de 2-1 tegen de touwen kopte. Een treffer in de 90e minuut nekte Portugal, een feest als nooit te voren barste los bij de Servische spelers die mogen blijven dromen over het winnen van het WK. Voor de Portugese superster Ronaldo wordt het in de play-offs alles of niets, kwalificeert hij zich niet dat kan het wel eens zijn dat hij ze laatste eindtoernooi al gespeeld heeft. Bij Ronaldo gingen na het eindsignaal direct de gedachten terug naar de wedstrijd in Servië. De Nederlandse arbiter Danny Makkelie keurde een zuivere doelpunt van de Portugees niet toe, waardoor de wedstrijd niet in 2-3 eindigde voor de Portugezen maar in een gelijkspel.

In groep C was Italië, tevens de huidige Europese kampioen, bij winst op Noord-Ierland geplaatst. Waar de Italianen zich van te voren daar niet druk over maakte kwam de nachtmerrie toch echt uit. Met zeven schoten op het doel van de Noord-Ieren kwamen ze toch op nul doelpunten uit. Ook de Noord-Ieren kwamen niet tot scoren waardoor de brilstand op het scorebord stond bij het affluiten van de wedstrijd. Zwitserland won wel van Bulgarije. Voor Zwitserland was het winnen en afwachten wat het resultaat in Noord-Ierland was. Noah Okafar, Ruben Vargas, Cedric Itten en Remo Freuler waren trefzeker voor de Zwitsers waardoor ze over Italië heen klommen en zich met trost kwalificeerde voor het WK in Qatar.

Het Nederlands Elftal revancheerde zich na het debacle in Montenegro. In een moeizame wedstrijd tegen Noorwegen werd het 2-0. Louis van Gaal zat wegens een blessure aan de heup in de skybox en had telefonisch contact met de bank. De wedstrijd was van een slecht niveau maar door de grote belangen toch spannend. De eerste helft was erg slecht van beide kanten en het Nederlands Elftal kwam tot bijna geen kansen. Pas in de 84e  minuut werd op aangeven van Arnaut Danjuma, Steven Berwijn matchwinnaar en schoot hard in de rechterbovenhoek raak. In de blessuretijd kon Bergwijn vrij doorlopen maar liet zijn collega, en spits van Barcelona, Memphis Depay de 2-0 maken. Door deze overwinning plaatste het Nederlands Elftal zich sinds 2014 eindelijk weer eens voor het WK. De vreugde was groot op het veld bij de spelers en in de kleedkamer ging het feest verder. Voor het Nederlands Elftal was het een opluchting om zich weer te plaatsen. Na afwezigheid in 2016 en 2018 en het teleurstellend resultaat van het EK2020 (gespeeld in 2021 vanwege uitstel door de pandemie) is het team van Van Gaal gebrand om met betere resultaten te komen op het WK in Qatar.

In de uitzending komt Jaron Blonk, host bij FC Afkicken, ons bijpraten over de wedstrijden van de afgelopen week. Hij vertelt over de wedstrijd tussen Portugal en Servië en dat Zwitserland niet meer het kleine voetballand is wat we altijd gedacht hebben. ‘’Er is een ontwikkeling in het hele mondiale voetbal, er zijn niet hele kleine spelers meer in het Europese strijdveld. Zwitserland heeft zich van de laatste tien toernooien negen keer geplaatst.’’ Bekijk het fragment met Jaron Blonk hieronder!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.