Factcheck: Gaat de opwarming van de aarde echt zo snel als dat we denken?

Factcheck: Gaat de opwarming van de aarde echt zo snel als dat we denken?

Gistermiddag, 17 november publiceerde de Nederlands-Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’ ook wel ‘het HNL’ het volgende artikel: ‘’Na het weekend mogelijk winterse buien door aanvoer polaire lucht’’. Een onschuldige publicatie, tenminste dat zou je denken. Hier dacht Eelco van Hoecke, politicus van JA21, anders over. Zo retweette hij dit artikel op Twitter met zijn reactie: ‘’Hebben Jesse #Klaver, Gerrit Hiemstra en #Timmermans al gereageerd? Het wil maar niet vlotten met die opwarming….. #klimaathysterie’’ erbij. Zo beweert hij dat de snelheid van de klimaatopwarming maar niet snel genoeg gaat. Maar klopt deze bewering wel? Onze factcheck redactie zocht het voor jullie uit!

Klimaatakkoord

Het is niemand ontgaan, het klimaat is aan het veranderen. Dit heeft natuurlijk verschillende oorzaken, denk aan de aanwezigheid van de zon, de toename van broeikasgassen in de lucht en vulkaanuitbarstingen. Zo is de afgelopen 130 jaar de gemiddelde temperatuur van de aarde met 1 graad gestegen door deze toenemende broeikasgassen. Ook deze gassen zijn nodig, anders was het ijskoud geweest op aarde.

Deze ene graad lijkt niet veel te veranderen maar wetenschappers van het Klimaatakkoord hebben berekend dat ‘als de temperatuur op aarde met meer dan 1,5ºC stijgt, dit grote gevolgen heeft voor de mens en onze leefomgeving’. Bijvoorbeeld een stijging van de zeespiegel door het smelten van ijskappen, langere periodes van droogte en hitte, maar ook extreme neerslag die weer leid tot overstromingen, mislukte oogst dat zorgt voor hongersnood, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Winterse buien, maar de aarde warmt toch op?

Zo vertelt Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza, aan het AD hoe dit precies in elkaar zit. ‘De opwarming gaat gewoon door. Maar het is niet zo dat het nu koud is, de klimaatopwarming stopt of afneemt. Het zijn andere processen die daarvoor zorgen, zoals Co2 in de atmosfeer en andere broeikasgassen. Ondanks de kou die we nu voelen, gaan die grote processen gewoon door’. Ooit zal het moment er zijn dat er geen extreme buien meer gaan vallen, maar zo ver is de opwarming van de aarde momenteel nog niet. Het is een langzaam proces die over het algemeen snel gaat. Het zou natuurljk gek zijn als we nu van de één op de andere dag nooit meer een winterse bui meemaken.

Jesse Klaver, fractievoorzitter GroenLinks, staat natuurlijk volledig achter het zoveel mogelijk tegengaan van opwarming van de aarde. Vandaar dat van Hoecke zich in zijn tweet specifiek ook richt op Klaver. Maar ook op Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerman is bij NOS, en Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Volgensmij kunnen we hieruit concluderen dat de tweet van van Hoecke iets wat te snel eruit geflapt is. Met ‘Het wil maar niet vlotten met die opwarming’, heeft hij wel deels gelijk. De opwarming gaat inderdaad niet razendsnel maar volgens wetenschappers moet er nu wel echt actie ondernomen worden om de gevolgen van de klimaatcrisis nog zoveel mogelijk te kunnen voorkomen. Ja, er kan gewoon nog sneeuw vallen en vorst in de nacht verwacht worden, maar dit zal niet meer eeuwig mogelijk zijn. De uitspraak van Eelco van Hoecke klopt deels wel alleen de manier waarop hij dit heeft geformuleerd heeft is niet zo netjes. Hij had het ook op een andere manier duidelijker kunnen verwoorden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.