Mogen de beperkingen jegens niet-gevaccineerden van de Oostenrijkse grondwet?

Mogen de beperkingen jegens niet-gevaccineerden van de Oostenrijkse grondwet?

In Oostenrijk gelden sinds afgelopen zondagnacht in het hele land beperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Inwoners van 12 jaar en ouder zonder vaccinatieprik of eerdere besmetting, mogen dan alleen het huis verlaten om naar werk, school of hun studie te gaan. Ook mogen zij essentieel boodschappen doen of naar de dokter. Zijn deze beperkingen op constitutioneel gebied wel legaal?

 

“De constitutionaliteit van deze beperkingen is erg dubieus. Er wordt veel aan getwijfeld omdat de beperkingen richten op het verminderen van de verspreiden van het virus. De grote vraag is alleen of de mensen die niet gevaccineerd zijn de enige of de grote bron van de verspreiding zijn”, vertelt Prof. Stefan Hammer, hoogleraar aan de Universiteit van Wenen bij het instituut voor Rechtenfilosofie. Hammer erkent echter wel dat de beperkingen gedeeltelijk tegenstrijdig zijn met de grondwet van Oostenrijk. “Aangezien de beperkingen alleen gericht zijn op een specifieke groep, de niet-gevaccineerden, moet er misschien gekeken worden om het een wettelijke verplichting te maken. Op dit moment is het tegenstrijdig. De mensen die dan de vaccinaties weigeren, overtreden dan niet de wet, maar worden alleen beperkt. Nu kan namelijk gesteld worden dat de maatregelen de impact van een straf hebben en het is heel doelgerichte straf.”

Oostenrijk is het eerste Europese land wie dit soort beperkingen tegen niet-gevaccineerden invoert. Naar eigen zeggen doen zij dit om vaccin-sceptici over de streep te trekken. Wanneer iemand de regels overtreedt, kan diegene een boete van 1450 euro ontvangen. Op het niet kunnen laten zien van je QR-code staat maximaal 500 euro. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, is een lockdown voor ongevaccineerden in Nederland niet wenselijk, maar niet uit te sluiten. Dat zei hij in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Schallenberg, de bondskanselier van Oostenrijk, noemde de vaccinatiebereidheid van zijn land ‘beschamend laag’. In Oostenrijk is maar 65 procent van de bevolking gevaccineerd, waarmee het onderaan het lijstje van Europa staat.

In Italië werd het bewezen met soortgelijke beperkingen dat de vaccinatiegraad kan stijgen door beperkingen op te stellen. Zij deden dit door de vaccinatie verplicht te maken voor werknemers. De vaccinatiegraad nam daardoor de laatste maanden met 4,5 procent toe, meldt The Washington Post.

Voor de rechts-populistische politieke partij FPÖ was dit de laatste druppel. De nu twee na grootste partij in het parlement van Oostenrijk, die tijdens de coronapandemie flink gegroeid is, heeft opgeroepen tot een massaal protest komende zaterdag tegen de ‘corona-apartheid’. Ook heeft de partij een rechtszaak bij het Grondwettelijk Hof aangekondigd, wegens schending van fundamentele rechten en vrijheden.

Op de Weense straten is van de beperkingen weinig te merken, schrijft het AD. Winkels zouden open zijn, trams zitten vol, restauranttafels zijn bezet. Het valt niet te zien dat het een groot deel van het land kampt met flinke beperkingen. Wel zou er streng gecontroleerd worden op QR-codes in de stad.

De deelstaat Opper-Oostenrijk nam maandag als eerste regionale overheid al dergelijke maatregelen. Deelstaatpremier Thomas Stelzer noemde de situatie rond de coronapandemie “dramatisch”. “We willen vanaf maandag een lockdown voor de ongevaccineerden invoeren, vooropgesteld dat de landelijke overheid daar juridisch groen licht voor geeft.”

Kijk hieronder het ‘kortje’ dat wij gemaakt hebben voor de uitzending van deze week!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *