Levi Weidmann: een BMX-carrière op wieltjes

Levi Weidmann: een BMX-carrière op wieltjes

Foto door cottonbro via Pexels

Het is bijna hypnotiserend om naar te kijken. Mensen op kleine fietsjes die over een parcours racen. Af en toe lijken ze even stil te hangen in de lucht om vervolgens een paar rondjes te draaien en weer naar beneden te zoeven. ‘BMX’, klinkt het je bekend in de oren? Misschien ben je een groot fan en beoefen je het zelf wel eens. Of klinkt het voor jou meer als een vaag begrip uit de sportwereld? Het is in ieder geval een sport waar veel bij komt kijken en je kan er behoorlijk goed in zijn. Met deze week als thema ‘talenten’ bij LiveNews4You, komt de Nederlandse BMX’er Levi Weidmann in de radio-uitzending vertellen over zijn talent voor deze sport.

Maar wat is BMX precies?
BMX staat voor Bicicle Moto Cross. De ‘X’ staat voor ‘cross’. In Nederland wordt het ook nog wel eens fietscross genoemd. Volgens het KNWU, Koninklijke Nederlandse Wielren Unie, is BMX dé is sport waarin behendigheid, snelle benen en, heel belangrijk, een flinke dosis lef samenkomen. Het is een, nog niet zo heel oude, discipline binnen de wielersport die is ontstaan in Amerika. Fietscrossers zochten daar de motorcrossbanen op met hun kleine fietsen om deze parcours af te leggen. In de jaren tachtig waaide de sport over naar ons land en werd het ook hier een enorme trend. Binnen de BMX zijn er drie verschillende onderdelen:

Racing
Bij ‘racing’ worden er wedstrijden gereden op banen die te vergelijken zijn met motorcrossbanen, maar dan wat korter en kleiner. Een baan is meestal tussen de 300 en 500 meter lang en staat vol hindernissen, heuvels, wasborden en kombochten. Je begint op een startheuvel om direct snelheid te maken en rijdt meerdere rondes voor je echt de finish hebt bereikt.

Freestyle
Hier gaat het vooral om de behendigheid. Je legt bij ‘freestyle’ namelijk geen parcours af maar je voert verschillende sprongen en trucs uit. Dit kan op gewoon vlakke stukken zijn maar ook bijvoorbeeld op een helling of op obstakels worden uitgevoerd. De BMX’ers worden vervolgens beoordeeld doormiddel van cijfers voor de originaliteit, de stijl en de moeilijkheid van de trucs en sprongen.

Pumptrack
En dan is er nog ‘pumptrack’. Hier gaat het volledig om de fietsbeheersing. Er mag hierbij niet getrapt worden. Door gebruik te maken van je lichaamsgewicht en goed te timen creëer je de snelheid. Het parcours hiervoor is een mix van een skatepark en een fietscrossbaan. Er zijn bochten en bulten die elkaar als het ware ritmisch opvolgen.

Sinds 2003 heeft BMX ook een Olympische status verkregen en op de Spelen in Beijing in 2008 deed de sport voor het eerst mee. Ook Nederland deed mee in dit sportonderdeel. In 2016 wisten de Nederlandse mannen een tweede en zevende plek te behalen en een van de vrouwen eindigde ook op de zevende plaats. Behoorlijk goede prestaties. Vanaf de Olympische Spelen 2021 in Tokyo is ook BMX Freestyle een onderdeel van de Spelen geworden. De specialiteit van Levi Weidmann.

Levi Weidmann
Nu we beter weten wat BMX inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken klinkt BMX inderdaad als een sport waar behoorlijk wat lef voor nodig is maar ook balans, behendigheid, snelheid en kracht. Levi Weidmann voelt zich helemaal thuis in deze wereld. Als 21-jarige mag hij zich een Professioneel BMX Freestyle Atleet noemen. Levi Weidmann traint bij Papendal en ontwikkelt zich steeds verder als topsporter. Gelegen in de bossen van de Veluwe, is Papendal het grootste sportcentrum van Nederland en al sinds de jaren zeventig in gebruik als trainingslocatie van topsporters. Het is namelijk onderdeel van een TeamNL centrum, het zogenoemde sportteam van Nederland, een overkoepelende organisatie van verschillende sportbonden. Hierbij trainen de beste topsporters en talenten. In Papendal volgen zij fulltimetrainingsprogramma’s. Dat houdt in dat zij dus trainen op de locatie maar er ook wonen en studeren. Alleen de besten van de besten trainen hier dus en dat is ook wel van Weidmann te zeggen: nadat hij in 2017 echt zijn passie achterna ging werd hij in 2019 én 2020 Nederlands kampioen. Maar hij doet ook mee aan internationale wedstijden in Europa en buiten Europa in bijvoorbeeld China of Zuid-Afrika. Ook doet hij mee aan het Europese Kampioenschap.

In de live uitzending van LiveNews4You van donderdag 25 november komt BMX’er Levi Weidmann vertellen over zijn passie voor BMX en hoe hij in deze wereld terecht is gekomen. Ook praten we over zijn hoogtepunten en over zijn dromen en doelen in zijn BMX carrière.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.