Hoger opgeleide talenten steeds moeilijker te vinden in Nederland

Hoger opgeleide talenten steeds moeilijker te vinden in Nederland

Life Sciences Team. Bron: Unsplash

De krapte op de arbeidsmarkt in Nederland is groter dan ooit en vacatures in veel branches kunnen niet worden ingevuld. Daarom gaan steeds meer werkgevers over de grens op zoek naar personeel. Waar dit de afgelopen jaren voornamelijk plaatsvond in lager opgeleide sectoren als transport en de landbouw, vindt het werven van internationale werknemers nu ook plaats bij hoger opgeleide sectoren. Zo gaan bijvoorbeeld bedrijven in Life Sciences & Health, High Tech en Maritiem nu op zoek naar hoogopgeleid talent in het buitenland.

Door de vergrijzing en het krimpend aantal studenten de komende jaren wordt het steeds lastiger om mensen te vinden in deze sectoren. Op dit moment zijn er al meerdere initiatieven om internationale werknemers te werven en te binden aan ons land. Denk daarbij aan bedrijven als Hire en Mupol, die al jaren actief zijn met internationale recruitment. Om deze bedrijven extra kracht bij te zetten en te bundelen wordt nu een Internationaal Talent Programma opgestart door recruitment bedrijf InnovationQuarter. Dit heeft als doel: het aantrekken van internationaal talent, het behouden van (internationaal) talent en ondersteuning aan werkgevers in het aantrekken van deze buitenlandse werknemers.

Het project
De talenten die door het Internationaal Talent Programma worden gewerfd zijn voornamelijk studenten of jongeren. ‘’Zij vinden het vaak spannend en uitdagend om in een ander land te gaan wonen en werken, dus zij zijn voor ons een grote markt’’, legt Sasja Heijman van InnovationQuarter, de aanjager van dit project, uit. Bij de uitvoering van het initiatief wordt ook nauw samengewerkt met de International Centers van Rotterdam, Den Haag en Leiden. ‘’Aan die drie universiteiten studeren al bijna 18.000 internationale studenten. Een kwart van deze internationale studenten blijft in Nederland om carrière te maken en bij te dragen aan de Nederlandse economie. Dit percentage is echter niet vanzelfsprekend, dus er kan nog meer werk van gemaakt worden om internationale studenten hierheen te halen. We proberen bijvoorbeeld op onze site positieve aspecten van werken en wonen in Nederland te laten zien, zodat dit jongeren stimuleert om de stap te zetten hierheen te komen’’, vertelt Heijman.

De zoektocht naar internationaal talent gaat voornamelijk via het Internationaal leveranciersnetwerk van Innovationquarter. Heijman: ‘’We hebben contact met duizenden samenwerkingsverbanden in 105 landen. In een speciaal ontworpen kennisbank, dat lijkt op een soort Linkedin, kunnen werkzoekenden hun portfolio plaatsen. Zo wordt het voor ons makkelijk om werknemers met werkgevers te koppelen’’.

‘’Een kwart van de internatio­na­le studenten blijft in Nederland om carrière te maken en bij te dragen aan de Nederland­se economie. Dit percentage is echter niet vanzelf­spre­kend’’

Behoeften in Zuid-Holland
De behoefte aan hoogopgeleid personeel is in heel Nederland groot, maar het tekort is voornamelijk groot in Zuid-Holland. Veel bedrijven uit de sectoren High Tech, Financiële dienstverlening, Maritiem en Life Sciences & Health zijn hier gevestigd. Zuid-Hollandse gemeenten, zoals Den Haag en Rotterdam, doen er veel aan om deze regio te positioneren als dé plek waar het voor buitenlandse talenten goed werken en wonen is: ‘’We proberen de gezonde leefomgeving in Zuid-Holland te beschermen en te bevorderen’’, vertelt Gerard Hofstede, woordvoerder van het bestuur van de provincie Zuid-Holland. Zo wordt de bereikbaarheid in steden verbeterd door het goed organiseren van openbaar vervoer. ‘’Ook proberen we met een speciaal economisch beleid de transitie te stimuleren naar een nieuwe, innovatieve economie om zo werkgelegenheid voor zowel Zuid-Hollanders als internationale studenten te behouden. We doen aan verduurzaming om klimaatverandering tegen te gaan en beschermen cultureel erfgoed om aan een leefomgeving bij te dragen die Zuid-Hollanders waardevol vinden en waar toeristen geluk aan ontlenen’’, vult Hofstede aan.

De provincie Zuid-Holland krijgt wegens het grote tekort een eigen portal binnen het landelijke programma. ‘’Daarmee kunnen we de behoeften van ondernemers in de regio borgen en inzoomen op wat Zuid-Holland te bieden heeft aan internationaal talent”, zegt Heijman. De gemeenten Den Haag en Rotterdam, maar ook de Metropoolregio, Regio Drechtsteden, MKB Rotterdam-Rijnmond en VNO-NCW Rotterdam & Regio Rijnmond dragen financieel bij aan het project. Op de website kunnen bedrijven en internationale werkzoekenden meer informatie vinden. Bijvoorbeeld over het aantrekken van jongeren uit het buitenland en hoe het is om te wonen in Nederland.

Het programma van InnovationQuarter duurt tot en met 2023, maar het idee is om er daarna structureel mee verder te gaan. Wat iemand volgens InnovationQuarter een talent maakt en uit welke landen deze door hen worden geworven, is te horen in onderstaand audiofragment.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *