In gesprek met Jeugdjournaal presentator Bart Tuinman

In gesprek met Jeugdjournaal presentator Bart Tuinman

Bron: Bart Tuinman, Jeugdjournaal

Verslaggever en presentator bij het NOS Jeugdjournaal Bart Tuinman was deze donderdag bij ons te gast in de uitzending. Samen met hem bespraken we het nieuws van de afgelopen week. Ook spraken we Bart over zijn schooltijd op de SvJ en zijn werk bij het Jeugdjournaal. Beluister het interview onderaan de pagina!

Bart werkt al sinds 2015 bij het Jeugdjournaal. Hij begon zijn loopbaan daar achter de schermen, als redacteur. “Bij het Jeugdjournaal ga je dan zelf al best wel veel op pad”, vertelt hij. Later kreeg Bart de kans om ook meer werk voor de schermen te doen. Nu is hij verslaggever, presentator én maakt hij samen met Malou van der Starre de NOS Jeugdjournaal Podcast. Hierin behandelen zij iedere week vragen van kinderen bij een bepaald nieuwsonderwerp.

Nog steeds steekt Bart wel tijd in het voorbereiden van reportages of bijvoorbeeld het Jeugdjournaal jaaroverzicht. Ook het monteren doet hij zelf, en dat vindt hij eigenlijk wel fijn: “Als een kind zegt dat hij iets toch niet wilde vertellen of niet helemaal prettig vond, kan ik het er zelf uithalen”. Het deel achter de schermen blijft er dus wel bij horen: “Iedereen werkt wel gewoon als redacteur”, vertelt hij.

Bron: Bart Tuinman, Jeugdjournaal

Al op zijn dertiende leek het Bart leuk om de taak van journalist op zich te nemen: “Ik zag toen 9/11 op televisie, en toen bedacht ik me eigenlijk dat ik dat wel zou willen vertellen. Ik zou wel willen uitzoeken wat er aan de hand is en mensen daarvan op de hoogte brengen”. Toch was hij er niet al die tijd zeker van dat hij de journalistiek in zou gaan.

“Op school was ik eigenlijk heel goed in bètavakken, en niet echt in talen enzo”, vertelt Bart. Daarom zou hij eigenlijk laborant worden, maar op het allerlaatste moment heeft hij zich toch opgegeven voor de School voor Journalistiek. Zijn familie was eigenlijk niet zo bekend met de journalistieke wereld, maar omdat Bart het zo graag wilde heeft hij toch zijn eigen keuze durven maken: “Daar ben ik achteraf ook wel trots op. Ik heb nu deze baan, en dat heb ik helemaal zelf gefixt. Ik heb geen familieleden die dit al doen”.

Bart heeft dan ook hard moeten werken voor zijn plek. Op school werd al tegen hem gezegd dat het moeilijk zou worden om een baan te krijgen als journalist, en dat motiveerde hem om ook dingen naast zijn studie te ondernemen: “Ik heb een tijdje studentenradio gemaakt, bij lokale omroepen gewerkt, extra stages gelopen, dat soort dingen”. Volgens Bart heeft dat hem wel geholpen bij het vinden van werk, doordat hij al bepaalde connecties had gelegd.

Bron: Bart Tuinman, Jeugdjournaal

Na op verschillende plekken gewerkt te hebben, kreeg Bart een berichtje van een goede vriendin die vertelde dat het Jeugdjournaal een nieuwe redacteur zocht. Daarvoor moest hij wel, net als ieder ander, gewoon solliciteren. En ondanks het grote aantal mensen dat interesse had in de functie, was Bart uiteindelijk de gelukkige. “Ik vraag mijn baas ook nog steeds wel eens: wat was het nou?”, vertelt Bart.

Hijzelf denkt dat mee heeft gespeeld dat hij niet per sé zo graag met kinderen wilde werken, maar echt nieuws wilde maken. “Meestal willen ze bij het Jeugdjournaal vooral journalisten en niet mensen die kinderen nou zo leuk vinden”, zegt Bart. Het journaal gaat ten slotte om het nieuws. Wel vindt hij het interessant dat je bij het Jeugdjournaal met een andere doelgroep te maken krijgt, en het nieuws dus op een andere manier moet brengen.

Nu werkt Bart dus niet meer als redacteur, maar als verslaggever en presentator. En waar dat begon bij alleen het reguliere Jeugdjournaal, zijn daar nu ook het Ochtendjournaal en de Podcast bij gekomen. Donderdag was hij bij ons aanwezig in de studio. We spraken met hem over onder andere stichting Sint voor elk kind, de onafhankelijkheidsdag van Suriname en duurzame kleding. Wil je deze gesprekken nou beluisteren? Check dan even onze laatste radio-uitzending hier.

Bron: Bart Tuinman, Jeugdjournaal

Aan het einde van de uitzending namen we ook nog even de tijd om met Bart te praten over zijn eigen loopbaan. Hoe hij begon, bij ons op de School voor Journalistiek, tot aan zijn werk bij het Jeugdjournaal nu. Beluister het interview hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.