Factcheck: Een huis verduurzamen, wat is de limiet?

Factcheck: Een huis verduurzamen, wat is de limiet?

Huizen worden steeds meer verduurzaamt, maar waar ligt die limiet? | Vivint Solar @Unsplash

Tegenwoordig is het niet meer nieuw om je huis te verduurzamen. Sterker nog, om de klimaatdoelen te kunnen halen wil de regering de Nederlandse huishoudens van het gas af halen. Maar wat is eigenlijk de limiet? Is die er wel? Is die er niet? In dit factcheck artikel zoek ik uit tot in hoeverre dit in 2021 mogelijk is.

Installateurs

Installateurs hebben het er ongelooflijk druk mee, het verduurzamen van huizen neemt zoveel tijd in dat er zelf materiaal tekorten aan zitten te komen. Zo zijn flessen propaan al nergens meer te krijgen. Aanvragen voor hybride warmtepompen zijn in de afgelopen maanden verdubbeld. Daarnaast wordt er heel veel vraag gedaan naar het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment liggen er anderhalf miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. Qua financiën worden er heel veel hypotheken aangevraagd de laatste tijd, meldde bemiddelaar De Hypotheker. In juni werden over het gehele jaar al 49 procent meer hypotheken afgesloten en in de opvolgende maanden; juli, augustus en september stond de aanvragenteller 50 procent hoger dan het jaar ervoor. In oktober werd tot nu toe de piek gehaald met zo’n 60 procent meer aanvragen dan het jaar ervoor. Dat komt mede door de hoge gas en verkoopprijzen van huizen. Dat heeft dusdanige invloed op de plannen van de mensen dat ze besluiten om niet te verhuizen, maar om hun eigen huis onder handen te nemen.

Zonnepanelen, zo populair dat ze niet meer zijn aan te slepen. | Bill Mead @Unsplash

Keuzes

De meest voor de hand liggende keuzes om te verduurzamen zijn toch; een warmtepomp plaatsen, zonnepanelen leggen of het huis grondig isoleren om zo energie te besparen. Deze keuzes zijn ook financieel het meest aantrekkelijk, het kost niet de hele wereld en een lening via de woningstichting is bijvoorbeeld makkelijk aan te vragen. Maar is er een limiet met betrekking tot het verduurzamen van je huis? Sommige mensen nemen nog een stapje verder. Zo heeft Nieuw Leven op Texel de meest energiezuinige accommodatie van Europa. De vakantiehuizen van Martijn Eelman worden aangedreven door pelletkachels die de huizen van warmte voorzien. De uitstoot van deze kachels is nagenoeg nihil en kan zorgen voor de verwarming van warm water en het leveren van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat Nieuw Leven volledig energie zelfstandig is. De waterbesparing van de accommodatie loopt zelfs op tot 75%. Dit komt door de recirculatiedouche die ze hebben, waarmee ze het water- en energieverbruik weten te reduceren met 80 – 90%. Het project Nieuw Leven lijkt wel de limiet te hebben aangetikt wat dat te gaat. Dit zijn cijfers waar ze bij de Nederlandse overheid alleen maar kwijlend naar kunnen kijken, als dit garantie biedt voor de toekomst dan komt een klimaatdoel wel erg in zicht. Toch kan natuurlijk lang niet iedereen het ophoesten om zo’n investering te doen. De overheid is daarbij nog gestopt met het geven van subsidies voor mensen die zonnepanelen willen plaatsen. Nu kan een installatiebedrijf enkel een bedrag zonder de BTW aanbieden, daarmee lijkt die limiet behaald voor alsnog.

Bedragen

Aangezien de hypotheek en zonnepanelen aanvragen dus door het dak gaan, lijkt Nederland dus goed op weg te zijn. Met een budget van 2.500 euro kunnen mensen zelfs al hun vloerisolatie aanpassen. Normaal gesproken kost dit rond de 1.500 euro en is binnen vier jaar alweer terugverdiend, door een lagere gasrekening. Bij 5.000 kunnen mensen al gaan denken aan dakisolatie, zonnepanelen of hoogredendementsglas.  Als mensen nog meer willen investeren, dan kunnen ze gaan denken aan warmtepompen of een aanpassing doen zodat de cv-ketel er niet te lang over doet om het huis te kunnen verwarmen. Zo hebben mensen ongeacht een laag budget toch de mogelijkheid om hun huis te kunnen verduurzamen. Desondanks kwam een Utrechter laatst in de problemen. Hij schafte een warmtepomp aan om zijn huis te verduurzamen, maar kreeg vervolgens de rekening van het stadsbeheer: 3.200 euro werd er door Eneco in rekening gebracht om hem van de stadsverwarming af te sluiten.

CV-ketels raken steeds meer uit de gratie | Maarten Schuijl

Conclusie

Er mag geconcludeerd worden dat er voor de mensen persoonlijk wel een limiet is, maar dat die vooral financiële haalbaarheid betreft. Qua huis is er dus eigenlijk geen limiet. Mensen kunnen hun huizen verduurzamen tot ze erbij neervallen, zoals we dan zien bij Nieuw Leven bijvoorbeeld. Dat is wel een beetje de toekomst. Hele wijken die straks energie onafhankelijk zijn, dat is toch wel het toekomstbeeld waar we naartoe willen werken met z’n allen.

Over de auteur

Maarten Schuijl

Opgegroeid op Texel. Nu al zo'n zes jaar wonend in Utrecht. Voetballiefhebber pur sang. Verleden bij Noordhollands Dagblad en tegenwoordig schrijvend voor FC Volendam en LiveNews4You.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *