Je eigen kerstboom adopteren, hier kan het!

Je eigen kerstboom adopteren, hier kan het!

Afbeelding: TaTi Nijmegen - Adopteer een kerstboom 2020

Een boom vol kerstballen, slingers en andere versiering. Ieder jaar halen miljoenen Nederlanders de kerstboom weer in huis. Hoewel we als het ware de natuur in huis halen, is de boom in januari vaak al verbrand. Vrij tegenstrijdig vindt organisatie Adopteer een Kerstboom. En er zijn betere opties. Het is een vrij nieuw concept: je adopteert een boom en deze lever je in januari weer in. De organisatie plant de boom vervolgens terug, en een jaar later kun je dezelfde boom weer ophalen. Je eigen kerstboom, maar dan een stuk duurzamer.

Een kerstboom voor adoptie
Organisatie Adopteer Een Kerstboom houdt zich bezig met het verkopen van de duurzame bomen. De organisatie heeft inmiddels uitgiftepunten binnen dertien verschillende steden in Nederland. Het concept is simpel. Iedereen kan langsgaan bij een uitgiftepunt in de buurt om je eigen boom uit te zoeken. Deze reken je af en neem je mee naar huis. Vervolgens breng je deze in Januari weer terug. Het jaar daarop ga je terug naar het uitgiftepunt. Hoe zou de boom er nu uitzien? Is deze al gegroeid? Je kan de boom met een eigen nummer weer ophalen en zo gaat de eigen geadopteerde boom jarenlang mee. Ieder jaar gaat de helft van de bomen naar bestaande klanten, de andere helft is voor nieuwe klanten.

De reguliere boom
De duurzame kerstbomen worden gekweekt op een biologische manier. Dit in tegenstelling tot de normale kerstbomen. Naar schatting worden er ieder jaar rond de 2,7 miljoen bomen uit de grond getrokken. En deze reguliere kerstbomen verbruiken ontzettend veel CO2-uitstoot. Duurzaamheidsblog Duurzaamtehuis zocht uit dat één kerstboom zo’n 3 kilo CO2-uitstoot veroorzaakt door het kweken, transporteren en uiteindelijk verbranden van de boom. En dat dan keer 2,7 miljoen. Veel uitstoot dus voor een onschuldige boom met lampjes in de woonkamer. Bij een kunstboom is dit niet veel anders. Onderzoekt door de New York Times stelt vast dat een plastic boom ruim dertien jaar mee moet, wil je het zien als duurzaam alternatief ten opzichte van de reguliere boom. 

Dode akkers
Naast de grote getalen uitstoot aan CO2 draagt de reguliere dennenboom bij aan het grote verlies van de biodiversiteit. Er groeien ongeveer vijfduizend kerstbomen per hectare. Daar staan ze zeven tot negen jaar om genoeg te groeien voor de verkoop. Als je dit vergelijkt met de verwachte verkoop van 2,7 miljoen kerstbomen, praat je over een oppervlakte van bijna vierduizend hectare aan kerstbomen. Dat is bijna vijftig keer de Efteling. Omdat er sprake is van monocultuur en er regelmatig geoogst wordt, blijft er uiteindelijk een gebied vol dode akkers over. Daarnaast gaat het kweken van een mooie groene boom niet zonder bestrijdingsmiddelen. ‘’Uiteindelijk koop je als consument een boom van zeven jaar oud, waar vaak veel chemische troep in zit. Vervolgens wordt deze na drie weken weer verbrand, erg zonde.’’ zegt Duurzaamtehuis. ‘’Zeker als er duurzamere oplossingen zijn!’’ 

Alle beetjes helpen
Voor wie het liever houdt bij de reguliere kerstboom, raadt Milieu Centraal aan dit zo dicht mogelijk bij huis te doen. Op deze manier bespaar je al een groot deel. Volgens de kerstboom specialisten bij Milieu Centraal is een lange autorit, om de dennenboom op te halen, bijna vervuilender dan de productie van de kerstboom zelf. Daarnaast kom je het milieu ook een stukje tegemoet door de kerstlampjes te vervangen voor led-verlichting. 

De adoptieboom
Gelukkig voor de mensen die toch graag een boom willen adopteren. Er zijn er steeds meer plekken waar je de boom milieuvriendelijk en duurzaam kunt kopen. Op steeds meer plekken in Nederland breiden organisaties als ‘Beter Boompje’ en ‘Adopteer een kerstboom’ zich uit. Binnen elke stad zou er minstens één te vinden moeten zijn. Zo is er ook een uitgiftepunt in Nijmegen. Bij het vegan eetcafé TaTi. Hier verkopen zij ook dit jaar weer geadopteerde bomen, en kunnen anderen hun eigen boom weer ophalen. 

Bekijk hieronder de korte videoreportage bij TaTi in Nijmegen. Hier sprak ik met Sophie over het adopteren van je eigen kerstboom. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.