Gevolgen klimaatverandering, ook emotioneel

Gevolgen klimaatverandering, ook emotioneel

Sterre Rekers, 13 december 2021

Emoties en klimaat verandering, hoe ga je er mee om? Reiner en Annemarie leven heel bewust. Zo eten ze al een tijd geen vlees meer en proberen ze het vliegtuig te vermijden. “Afgelopen zomer zijn we met de trein naar Zweden gegaan, hier zitten nog wel wat verbeterpunten” aldus Reinier. Maar de trein stoot toch 8,35 miljoen ton CO2 minder uit dan het vliegtuig. Daarnaast probeert Annemarie om zoveel mogelijk tweedehands kleding te kopen. Alle steentjes die bijgedragen worden aan het klimaatverandering kan uiteindelijk het verschil maken.

Maar naast je bewust zijn van de gevolgen van het eten van vlees, of de trein pakken in plaats van het vliegtuig, kan er emotioneel ook veel veranderen. Sommige mensen worden angstig of zelfs depressief. Karime Mojica was afgelopen november in Glasgow voor de klimaat COP. Hier volgende ze verschillende conferenties en zette zij en het bedrijf force of nature zich in voor de emoties die komen kijken bij klimaatverandering. Zo is klimaatdepressie een serieus begrip. “Na een tijdje heb je zoveel informatie verzameld over de gevolgen van klimaatverandering, maar geen emotionele handvatten om hier mee om te gaan” vertelt Karime.

Tijdens de klimaat COP in Glasgow zag Karime ook veel jonge mensen die zich hard maakten op de klimaattop. “Het is fijn om te zien dat de jeugd zich in de kamers van de verandering begeeft en dat het niet meer alleen witte, oude mannen zijn”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.